- Læs transskription af filmen
-
Selvom vores behandling i dag er blevet utrolig meget bedre, og vi er blevet meget bedre til at håndtere bivirkninger, så er det stadigvæk en meget belastende oplevelse at gå igennem et kræftforløb. Og det er selvfølgelig både, hvis man får behandling for at blive kureret, for at forlænge livet eller bare for at få lindring fra kræftgenerne. Kroppen og sindet vil være belastet på en måde, der er udmattende.
Typiske bivirkninger under et kræftforløb
Mange patienter oplever en enorm træthed. En træthed, som man ikke kan sove sig fra, så man kan ikke tage en lur og så være frisk og udhvilet bagefter. Den form for træthed kalder man fatigue i lægeverdenen. Det, man kan gøre ved den form for træthed, vil være at forsøge at holde sig aktiv, selvom man er træt. Det kan være en dårlig idé at tage lange lure midt på dagen. I virkeligheden er det bedst bare lige at hvile sig lidt, bare lige et kort stykke tid - og så prøve at komme op og være aktiv igen.
Sørg for at holde dig fysisk aktiv
Hvis man er i god fysisk form, så vil man alt andet lige tolerere kræftbehandlingen bedre. Hvis man har en stærk krop, kan man bedre modstå de bivirkninger, der måtte komme fra behandlingen. Så det er altid et rigtig godt udgangspunkt. Hvis man ikke er i god form og skal modtage kræftbehandling, så kan det være en god idé at forsøge at dyrke motion på et niveau, hvor man kan være med.
Vær åben, og brug dit netværk
Der kan indfinde sig en form for håbløshed, og det vil være i perioder. Der vil være gode dage og dårlige dage. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at man er åben omkring, at man har det skidt. At være åben over for familie og venner om, at man føler den her form for håbløshed. Det er bedre at dele, og det er stadigvæk sandt det der med, at en delt byrde er lettere at bære. Så jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man er åben omkring den håbløshed. Man skal selvfølgelig være forsigtig omkring, at det ikke udvikler sig til en reel depression. For det er også sådan, at kræftpatienter har en øget risiko for at få en reel depression. Og får man det, skal man selvfølgelig i relevant medicinsk behandling.
Gode råd til kosten
Mange kræftramte har et stort behov for selv at gøre noget og være aktive i deres behandlingsforløb. Og det er jo i virkeligheden en rigtig god ting. Det er jo at udvise styrke og handlekraft. I virkeligheden så anbefaler vi, at man spiser normalt og følger kostrådene. Hvis man er gået hen og blevet helt undervægtig, så kan det være en god idé at spise en meget energirig kost, som er rig på fedt og proteiner. Men hvis man er normalvægtig, er det faktisk bare at følge de helt normale kostråd.
Vi anbefaler heller ikke, at man tager diverse kosttilskud i store mængder. Faktisk kan det være ligefrem skadeligt, er der noget, der tyder på at tage antioxidanter i store mængder, hvis man er i behandling med kemoterapi eller strålebehandling, fordi det rent teoretisk kan modvirke effekten af behandlingen.
Hvis man tager kosttilskud, som ikke fremgår af den medicinliste, som ens behandlende læge har kendskab til, så er det rigtig vigtigt at oplyse om det medicin, man tager, også selvom det er naturmedicin. Så det er rigtig vigtigt at være åben omkring den behandling, man får ved siden af. Også hvis man går til alternativ behandling, er det rigtig vigtigt at oplyse til den læge, der behandler én.
I denne film får du en række gode råd til livet med kræft, og hvordan du kan håndtere tiden i et behandlingsforløb. Rådene gives af overlæge Gitte Persson fra onkologisk afdeling på Herlev Hospital. Filmen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af