Fnat smitter – men ikke så meget, som de fleste tror

Dette indlæg er opdateret: 21/10/2020
Forfatter: Bjarne Lühr Hansen (Læge og ph.d.)

I sidste uge blev jeg ringet op af en mor, der var bange for, at hendes datter var blevet smittet med fnat. Datteren var på efterskole, og en elev på efterskolen havde fået fnat. Lærerne på efterskolen havde bedt alle på efterskolen om hurtigst muligt at blive tjekket for fnat.

Bekymringen for smitte blandt elever, forældre og lærere var blevet til frygt. Fnat smitter, men ikke så meget, som de fleste tror.

Hvordan og hvor meget smitter fnat?

Fnat smitter, når fnatmiden kryber fra en person til en anden. Når jeg skriver ‘kryber’, så mener jeg kryber. Den kan hverken springe, løbe eller flyve.

Fnatmiden er doven. På varm hud kryber den med en hastighed på 2,5 cm per minut – det er 3 gange så langsomt som en snegl. Så ja, fnat smitter – men ikke ved kort berøring som f.eks. håndtryk eller et lille kram. Sover man sammen, kan den sagtens nå det, og holder man hånd i længere tid, så når den det også. Fnat kan også smitte fra tøj og sengetøj – men det er meget sjældent.

Smitten sker altså næsten altid ved længerevarende kontakt mellem varm hud. Der er derfor ingen grund til at isolere sig eller helt undgå kontakt med andre mennesker, bare fordi man har fået fnat.

Når jeg skriver ‘kryber’, så mener jeg kryber. Den kan hverken springe, løbe eller flyve.

Når jeg nu er i gang med at aflive misforståelser om fnat, så se lige her:

Er fnat en kønssygdom?

Kønssygdomme er sygdomme, der overføres ved sex. Fnat smitter ved kontakt mellem varm hud – det kan være, når man holder i hånd, sover sammen eller har sex. Men det er ikke en kønssygdom, fordi det at have sex er langt fra den eneste mulighed for smitte.

Smittespredning blandt skolebørn er sjælden, men på efterskoler, hvor unge bor tæt sammen, ses ofte udbrud – især i vintermånederne, hvor de unge tilbringer meget tid sammen indenfor. De holder i hånd, sidder tæt sammen og sover sammen – altså situationer hvor fnatmiden kan krybe fra varm hud til varm hud.

Får man fnat på grund af dårlig hygiejne?

Fnatmiden graver sig ned under huden og lægger sine æg her. Det er helt umuligt at vaske fnatmiden væk fra huden – dårlig eller god hygiejne spiller ingen rolle.

Selvfølgelig skal man vaske sit tøj og sengetøj, når man har fnat. Men det er altså kun undtagelsesvis, at det smitter gennem tøj eller sengetøj.

Har man fået fnat, er det, fordi man har været uheldig, og det har intet med god eller dårlig hygiejne at gøre.

Er tabletterne til at behandle fnat mere effektive end cremen?

Fnat kan behandles med creme og tabletter. Om man vælger det ene eller det andet er ligegyldigt – de er lige effektive. Nogle foretrækker cremen, fordi den er billigere og kan købes i håndkøb. Andre foretrækker tabletterne, fordi det er lettere at tage nogle piller end at skulle smøre hele kroppen ind i en creme.

Til gengæld er det vigtigt, at alle i en husstand og andre tætte kontakter inden for de seneste 2 måneder behandles samtidigt, uanset om de har symptomer eller ej.

Bjarne Lühr Hansen

Bjarne Lühr Hansen
Bjarne er speciallæge i almen medicin og har haft sin egen lægepraksis gennem 25 år. Samtidig har han i mange år arbejdet med formidling af aktuelle og relevante sundhedsemner blandt andet gennem tekstforfatning til sundhed.dk. Formidling af sundhed og sygdom har været den røde tråd i hans arbejde både som forsker, underviser og læge.
All rights reserved Sundhedstv