LÆGE TIL LÆGE

EN PODCAST OM AKTUELLE OG HCP-RELEVANTE DAGSORDNER

Er du læge, og arbejder du på et sygehus eller i privat praksis? Så kan podcastserien ‘Læge til læge’ være noget for dig. Det kan være svært holde sig opdateret med den nyeste viden samtidig med, at patienterne også skal passes.

Derfor har SundhedsTV et ønske om at formidle den nyeste viden inden for forskellige fagområder, så læger kan holde sig opdaterede – mens de er på farten med et podcastafsnit i ørerne.

I ‘Læge til læge’ interviewer vi lægefaglige eksperter, der brænder for at formidle viden til gavn for andre læger.

Afsnit 6: Behandling af ADHD i almen praksis

Dette afsnit af ‘Læge til læge’ handler hvordan praktiserende læger kan håndtere den løbende medicinske behandling af ADHD, når patienterne vender tilbage fra psykiateren.

I podcasten forklarer praktiserende psykiater, Anne Phillipsen, hvordan du som praktiserende læge kan vurdere patientens stabilitet og hjælpe med at reducere stress, hvis det er nødvendigt.

Afsnit 5: Opsporing af grå stær

Dette afsnit af ’Læge til læge’ handler om opsporing af grå stær hos den praktiserende læge og optikeren.

Grå stær er en af de hyppigste øjensygdomme i Danmark. Sygdommen kan progrediere til social blindhed, men kan også helbredes med en enkel og effektiv operation. Professor og overlæge i øjensygdomme, Miriam Kolko, fortæller hvilke midler den praktiserende læge kan tage i brug for at afklare, om patienten potentielt har grå stær.

Læge til læge adjuverende immunterapi

Afsnit 4: Kirurgens perspektiv på adjuverende immunterapi 

Dette afsnit af ’Læge til læge’ handler om adjuverende immunterapi fra kirurgens perspektiv.

Når man giver adjuverende behandling, betyder det, at man giver det ’oveni’ for at forebygge eller nedsætte risikoen for tilbagefald. Det bliver lige nu tilbudt en særlig patientgruppe og kan i runde tal halvere risikoen for tilbagefald.

Lyt med i dette afsnit, hvor Lisbet Hølmich, klinisk professor i onkologisk og rekonstruktiv plastikkirurgi, fortæller hvordan man opsporer de patienter, der kan have gavn af den adjuverende immunterapi.

læge-til-læge-amd

Afsnit 3: Opsporing af AMD 

Dette afsnit af ’Læge til læge’ handler om opsporing af AMD hos den praktiserende læge og optikeren.

AMD er den hyppigste årsag til social blindhed i Danmark. Hvis patienten henvender sig med akut synstab, smerter eller lysfølsomhed, så skal de sendes til øjenlægen med det samme, da våd AMD kan udvikle sig til et varigt synstab på kort tid. Professor og overlæge i øjensygdomme, Miriam Kolko, fortæller hvilke opklarende spørgsmål, den praktiserende læge kan stille, hvis patienten henvender sig med et synstab.

læge-til-læge-glaukom

Afsnit 2: Tidlig opsporing af glaukom 

I dette afsnit af ’Læge til læge’ handler det om opsporing af glaukom hos den praktiserende læge og hos optikeren.

Glaukom kommer ofte snigende, og er en hyppig årsag til blindhed i den danske befolkning. Jo tidligere sygdommen opdages og behandlingen startes, jo mindre er risikoen for, at patienten bliver blind.

Professor og overlæge i øjensygdomme, Miriam Kolko, fortæller i dette afsnit om, hvordan man som praktiserende læge kan være med til at opspore og dermed forebygge blindhed og synshandicap, og hvordan man kan hjælpe de patienter, som allerede er i behandling for glaukom.

Afsnit 1: Diagnosticering af ADHD

Første afsnit af ‘Læge til læge’ handler om diagnosticering af ADHD hos den praktiserende læge. 

Når en ADHD patient ikke får medicin, har det konsekvenser. I dette afsnit fortæller praktiserende psykiater, Anne Phillipsen, om de symptomer, den praktiserende læge kan holde øje med, og giver gode råd til, hvordan man kan screene for ADHD i almen lægepraksis.

Elisabeth Ludvig

ELISABETH GAMMELGAARD LUDVIG

Journalist og sundhedskommunikator
Vært, SundhedsTV

CV
Elisabeth Ludvig er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har lang erfaring med sundhedskommunikation og har arbejdet med de fleste terapiområder. Hun arbejder i dag som videnskabsjournalist, underviser og ordstyrer. 

MOTIVATION
Ligesom læger er jeg interesseret i den nyeste viden om sygdomme og behandlinger. Tid er blevet en mangelvare. Derfor passer podcastformatet så godt. Nu kan man hurtigt lytte sig klogere og blive opdateret af førende speciallæger, der brænder for deres område. Det er vigtigt for mig at den viden der deles i ’Læge til læge’ er evidensbaseret og kan anvendes i praksis med det samme i behandlingen af patienter. 

Praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

BJARNE LÜHR HANSEN

Speciallæge i almen medicin, ph.d
Redaktionslæge, SundhedsTV

CV
Bjarne Lühr Hansen er uddannet speciallæge i almen medicin, ph.d. og har haft egen lægepraksis i 25 år. Han har sideløbende med sin praksis undervist og forsket på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Formidling af sundhed og sygdom har været ”den røde tråd” i hans arbejde både som forsker, underviser og læge. Han har skrevet bøger, artikler, holdt foredrag og lavet film om sundhed og sygdom. Bjarne formidler aktuelt som redaktionslæge ved SundhedsTV og som forfatter på flere hjemmesider og brevkasser. I podcastserien ‘Læge til læge’ sikrer han lægefaglig validering i samarbejde med relevante lægefaglige specialister.

MOTIVATION
Som klinisk arbejdende læge har jeg erfaret, at en letforståelig og faglig korrekt formidling af sundhed og sygdom har afgørende betydning for mine patienter. Alt for ofte har jeg mødt patienter, der har misforstået eller direkte er blevet misinformeret af den tilgængelige digitale information om sundhed og sygdom. Det har ført til unødvendige bekymringer og uhensigtsmæssig adfærd.

All rights reserved Sundhedstv