Opsporing af familiær hyperkolesterolæmi

LÆGE TIL LÆGE 

Op mod 30.000 danskere er ramt af familiær hyperkolesterolæmi (FH) men under en tredjedel er diagnosticeret. I yderste konsekvens kan FH få alvorlige følger i form af aterosklerotisk betinget hjerte-kar-sygdom i en tidlig alder.

Ved rettidig behandling kan den risiko nedbringes betydeligt, men det kræver, at flere patienter får den rette diagnose og behandling.

Helle Kanstrup, ph.d og overlæge på Århus Universitetshospital, gør dig i dette afsnit af  ’Læge til læge’ klogere på, hvordan du som praktiserende læge kan blive bedre til at finde personer med FH i din praksis – både blandt patienter, der allerede er i behandling for forhøjet kolesterol og blandt dem, der endnu ikke ved, at de har det. Hun fortæller blandt andet om væsentlige symptomer, henvisningskriterier og vigtigheden af kaskadescreeninger, når man er diagnosticeret med FH.

Udgivet 01.12.2023

Abonner på podcasten ’Læge til læge’ i din foretrukne podcast-app. Så går du ikke glip af de nyeste udgivelser.

Lyt også til en patientfortælling, om at have forhøjet kolesterol. Natasha fortæller om de forholdsregler, hun tager på sine egne og børnenes vegne for bedst muligt at forebygge alvorlig sygdom på sigt – lyt her.

All rights reserved Sundhedstv