RAMT AF LIVET

EN HUDLØST ÆRLIG PODCAST OM SUNDHED OG SYGDOM

‘Ramt af livet’ er en podcast produceret af SundhedsTV, hvor vi taler åbent og ærligt med mennesker, der er ramt. Ramt af sygdom. Ramt af et svigtende helbred. Ramt af en krop, der ikke vil, som de vil. Hos SundhedsTV har vi besluttet at tale om skuffelserne, vreden og bekymringerne, der følger med. Også selvom det kan være svært.

I hvert afsnit sætter vært Susanne Ziba Asmussen fokus på et nyt emne sammen med en gæst, der fortæller sin egen personlige historie og sætter ord på det, man normalt ikke deler med nogen. SundhedsTVs redaktionslæge- og psykolog sætter de personlige beretninger ind i et sundhedsfagligt perspektiv.

Ramt af livet
Ramt af helvedesild

Afsnit 20: Ramt af helvedesild

I dette afsnit sætter vi fokus på helvedesild. Et udslæt i huden der kan brænde, stikke og være meget smertefuldt. Udslættet og smerternes styrke varierer meget fra patient til patient og varer typisk 2-3 uger, men i ugerne mens det står på, kan det for nogle føles som et helvede at være i – deraf navnet på sygdommen.

I afsnittet sætter 57-årige Anne ord på sit sygdomsforløb, der strakte sig over cirka 3 uger, og som udviklede sig til et smertefuldt helvede. Hendes mand fortæller, hvordan det var at være pårørende undervejs i forløbet.

Ramt af hjerteflimmer

Afsnit 19: Ramt af hjerteflimmer

Afsnit 19 af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på hjerteflimmer. Når man har hjerteflimmer, slår hjertet uregelmæssigt, hurtigt og ineffektivt, og det kan gå ud over blodforsyningen til organerne.  Hjerteflimmer er en tilstand, der især rammer ældre.

René er 60 år gammel men blev ramt af hjerteflimmer allerede, da han var 48 år. Dengang fyldte sygdommen mindre end den gør nu, hvor anfaldene er hyppigere og behandlingen mere intensiv. Men René er ikke urolig, han tager en dag ad gangen. Hør ham fortælle om sit liv og hjerteflimmer i podcasten.

Ramt af fødselsdepression (mænd)

Afsnit 18: Ramt af fødselsdepression (mænd)

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på fødselsdepression hos mænd. Fødselsdepression kan ramme både mænd og kvinder, fordi det er en lidelse, der kan opstå i forbindelse med, at man bliver forælder. Hvert år rammes ca.10% af nye fædre, og det svarer til knapt 6.000 mænd.

I podcasten fortæller Lasse på 40 år, hvordan det føltes at blive ramt af en fødselsdepression, da han blev far til sit første barn. Psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, forklarer hvorfor og hvordan mænd rammes, og hvad man kan gøre for at komme på fode igen. Både i hjemmet og på arbejdspladsen.

Ramt af lungehindekræft

Afsnit 17: Ramt af lungehindekræft

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på den livstruende sygdom lungehindekræft. Sygdommen rammer typisk personer, som har indåndet asbestfibre tidligere i livet. I gennemsnit tager det 40 år, fra man har indåndet asbest, til man udvikler lungehindekræft.

Hør 77-årige Dorte fortælle åbent og ærligt om det at få konstateret en sygdom, man med stor sandsynlighed kommer til at dø af. Lægerne fortalte, at hun nok ikke ville have mere end 5 år tilbage at leve i – i dag er det 6 år siden.

ramt af diabetes og hjertesygdom

Afsnit 16: Ramt af diabetes og hjertesygdom

Denne gang sætter vi fokus på det at være ramt af flere kroniske sygdomme. Diabetespatienter har øget risiko for at udvikle en hjertesygdom og bør derfor være ekstra opmærksomme på hjertets sundhed.

Sven på 71 år fortæller, hvordan hans hverdag for alvor ændrede sig, da han fik konstateret både hjertesvigt og hjerteflimmer efter at have levet med type 2-diabetes i 25 år.

ramt af type 2-diabetes

Afsnit 15: Ramt af type 2-diabetes

Dette afsnit sætter fokus på type 2-diabetes. 80% af personer med diabetes i Danmark har type 2, og dermed er det den mest udbredte form for diabetes.

Hør blogger og madentusiast Helle fortælle, hvordan hun har vænnet sig til et liv med en kronisk sygdom, og hvorfor hun har valgt at fokusere på, hvad hun gerne vil opnå i stedet for alt det, hun gerne vil undgå.

ramt af type 1-diabetes

Afsnit 14: Ramt af type 1-diabetes

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om type 1-diabetes. Det er en kronisk sygdom, som hverken kan forebygges eller helbredes. De fleste får diagnosen, når de er mellem 5 og 14 år gamle.

Hør 28-årige Lærke fortælle sin historie om at blive ramt af type 1-diabetes som femårig, og hvordan hun forsøgte af ignorere sygdommen væk i teenageårene, fordi hun helst ville være helt almindelig.

Modermærkekræft

Afsnit 13: Ramt af modermærkekræft (del 2)

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ har vi igen fokus på modermærkekræft. Det er den hyppigste og mest skadelig form for hudkræft, som oftest er forårsaget af solens stråler. Sygdommen er meget alvorlig, hvis kræften har nået at sprede sig til organer i kroppen.

Hør Per fortælle sin personlige historie om kampen mod modermærkekræft. I dag er Per sygdomsfri, men vejen dertil har budt på mange udfordringer og tanker om livet og døden.

Ramt af en sjælden sygdom

Afsnit 12: Ramt af en sjælden sygdom

I afsnit 12 af ’Ramt af livet’ sætter vi fokus på sjældne sygdomme. Det er en samlebetegnelse for en lang række forskellige sygdomme og handikap, som kun rammer meget få.

I dette afsnit deler forældreparret Eva og Kasper deres historie om at få et barn med en sjælden sygdom. De fortæller om tiden med uvished og frustration inden diagnosen, og hvordan de tackler hverdagen i dag.

Ramt af vindueskiggersyndrom

Afsnit 11: Ramt af vindueskiggersyndrom

Vi sætter fokus på åreforkalkning i benene, som også kaldes vindueskiggersyndrom. Sygdommen kan give store smerter i benene, der gør det svært at gå.

Gunnar på 73 fortæller i afsnittet, hvordan det føltes, da han for 8 år siden fandt ud af, at han havde vindueskiggersyndrom, og hvordan han lever med det i dag.

Afsnit 10: Ramt af depression

Tiende afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på depression. En alvorlig psykisk lidelse som rammer ca. hver femte dansker på et tidspunkt i livet.

I dette afsnit fortæller 51-årige Evy åbent og ærligt om sin depression, og hvordan hun kæmpede sig ud på den anden side og tilbage til sit gamle jeg. 

Ramt af leukæmi

Afsnit 8 & 9: Ramt af leukæmi

Ottende og niende afsnit af ‘Ramt af livet’ handler begge om kræftsygdommen kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som er den hyppigste form for kræft i blodet. Der er stor forskel på alvorligheden af sygdommen. Nogle lever hele livet uden behandling, mens andre bliver meget syge og skal behandles i perioder.

I afsnit 8 møder vi Nils på 73 år, som er ramt af en relativt fredelig form for CLL. I afsnit 9 kan du høre automekanikeren Lars Eriks historie. Han er ramt af en forholdsvis aggressiv form for CLL, og han har måtte lære at balancere livet som ægtefælle, familiefar, kollega og kronisk syg.

Ramt af hjertesvigt

Afsnit 7: Ramt af hjertesvigt

Syvende afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på hjertesvigt, som er en alvorlig diagnose, der typisk rammer personer over 75 år. Hjertesvigt opstår, hvis man har været plaget af andre hjertesygdomme, som gør, at hjertet ikke længere virker, som det skal.

Forfatter Morten Sabroe fortæller, hvordan hjertesvigt har forandret hans liv. Han taler åbent om, hvordan han ikke længere er bange for at dø og om sin taknemmelighed for stadig at kunne dyrke sin store passion: at skrive.

Modermærkekræft

Afsnit 6: Ramt af modermærkekræft (del 1)

Sjette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om modermærkekræft. Hvert år opdages mere end 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft. Det er den hyppigste og mest skadelig form for hudkræft, som er forårsaget af solens stråler. Heldigvis er behandlingsmetoderne mere effektive den dag i dag, og chancerne for overlevelse er forbedret. 

I dette afsnit fortæller 29-årige Cathrine om de tanker, følelser og udfordringer, som fulgte med, da hun fik konstateret modermærkekræft. I dag er hun kræftfri, men hun har fået en helt ny respekt for solen.

Uønsket graviditet

Afsnit 5: Ramt af en uønsket graviditet

Femte afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om uønsket graviditet. Hvert år vælger 15.000 kvinder at få foretaget en abort, og mange står alene med de tanker og følelser, der følger med, når beslutningen skal træffes. 

I dette afsnit fortæller 38-årige Frejamay om, hvordan det føltes at vælge en abort, og om hvordan man på samme tid kan være afklaret og i tvivl.  

Afsnit 4: Ramt af en blodprop

Fjerde afsnit af ’Ramt af livet’ sætter fokus på livet efter en blodprop. 25.000 danskere rammes hvert år, og det kan medføre store bekymringer hos både den ramte og de pårørende.

Skuespilleren Peter Mygind fortæller i dette afsnit om sine tre blodpropper, og hvordan de både har fyldt ham med angst og taknemmelighed over at være i live.

Ramt af prostatakræft

Afsnit 3: Ramt af prostatakræft

Tredje afsnit af ’Ramt af livet’ handler om prostatakræft og alt det, der følger med sådan en diagnose. Prostatakræft er en hyppig kræftform, der kan variere fra ufarlig tilstand til alvorlig sygdom. Den rammer sjældent mænd under 50 år, men når den gør, er den typisk mere alvorlig end hos ældre mænd.

Jesper på 46 år fortæller i afsnittet om, hvordan det er at blive diagnosticeret med en meget fremskreden form for prostatakræft, og hvordan det har påvirket både ham selv og familien.

nedsat frugtbarhed

Afsnit 2: Ramt af nedsat frugtbarhed

Andet afsnit af ’Ramt af livet’ handler om nedsat frugtbarhed og alt det, der følger med. Der kan være mange årsager til, at kvinder er ufrivilligt barnløse og har svært ved at blive gravide på naturlig vis. Den mest almindelige årsag er alder, men det kan også være lidelser som endometriose, manglende passage i æggelederne eller hormonforstyrrende lidelser, som gør det svært.

Karen på 38 år fortæller i afsnittet sin historie om at gå igennem et fertilitetsforløb alene, og hvilke fysiske og psykiske udfordringer det førte med sig.   

Overgangsalder

Afsnit 1: Ramt af overgangsalder

Første afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om den kvindelige overgangsalder og alt det, der følger med. Kroppen går i overgangsalder, fordi æggestokkene holder op med at producere æg, og det får produktionen af østrogen og progesteron i kroppen til at falde. Hedeture, ledsmerter og hormonelle ændringer kan være nogle af generne.

I dette afsnit fortæller Ann på 54 år om, hvordan hun er blevet ramt af overgangsalderen, hvilke udfordringer det har ført med sig, og hvordan hun har tacklet dem.  

SUSANNE ZIBA ASMUSSEN

Podcasttilrettelægger og værtinde, SundhedsTV

CV
Susanne Ziba Asmussen er uddannet tv- og medietilrettelægger fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet som tilrettelægger hos mange af de store produktionsselskaber herunder Nordisk Film og Blu Productions. Hun har i mange år også arbejdet for DR, hvor hun blandt andet tilrettelagde programmet ‘Kender du typen’. Derudover har Susanne været vært på flere tv-programmer på både DR og TV2.  
 
I 2018 kastede Susanne sig over podcast-mediet, og i 2019 vandt hun prisen for ‘Årets Nyskabelse’ med podcast-serien ‘Eks’er for evigt’, som hun selv tilrettelagde og var medvært på. 

MOTIVATION 
Som tilrettelægger og podcastvært er det min fornemmeste opgave at tage lytterne i hånden, når den menneskelige historie udfoldes. Jeg motiveres af andre menneskers historier og er dybt taknemlig, hver gang mine gæster viser deres mod og inviterer mig indenfor. Det er vigtigt for mig at skabe et rum, hvor gæsterne kan føle sig trygge nok til at dele både sorg og glæder med mig og lytterne. 

 

 

NEELA MARIA SRIS

Autoriseret psykolog & direktør i psykologhuset Encounter
Redaktionspsykolog, Sundhedstv

CV
Neela Maria Sris er direktør og ledende psykolog i psykologhuset Encounter, som hun har stiftet og bygget op fra bunden. Det rummer i dag fem afdelinger i Danmark. Hun er privatpraktiserende psykolog og hendes faglige styrke ligger især i det terapeutiske arbejde med mennesker. Neelas metodiske udgangspunkt er kognitiv adfærdsterapi, og hun har bred klinisk erfaring inden for bl.a. stress, angst, depression, parterapi, sorg, mm.

Neela brænder for formidling af sit fag og stiller ofte op i TV, radio, og aviser. Derudover er hun en flittig foredragsholder og er tilknyttet Københavns Universitet som ekstern lektor.

MOTIVATION
Som praktiserende psykolog er mit formål at hjælpe mennesker i alle former for udfordrende situationer. Jeg er motiveret af at aftabuisere psykoterapi og dét at gå til psykolog. Som ledende psykolog stræber jeg efter at realisere mine faglige visioner og udvikle nytænkende strategier for at sikre psykologydelser af højeste kvalitet.

Praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

BJARNE LÜHR HANSEN

Speciallæge i almen medicin, ph.d
Redaktionslæge, SundhedsTV

CV
Bjarne Lühr Hansen er uddannet speciallæge i almen medicin, ph.d. og har haft egen lægepraksis i 25 år. Han har sideløbende med sin praksis undervist og forsket på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Formidling af sundhed og sygdom har været ”den røde tråd” i hans arbejde både som forsker, underviser og læge. Han har skrevet bøger, artikler, holdt foredrag og lavet film om sundhed og sygdom. Bjarne formidler aktuelt som redaktionslæge ved SundhedsTV og som forfatter på flere hjemmesider og brevkasser.

MOTIVATION
Som klinisk arbejdende læge har jeg erfaret, at en letforståelig og faglig korrekt formidling af sundhed og sygdom har afgørende betydning for mine patienter. Alt for ofte har jeg mødt patienter, der har misforstået eller direkte er blevet misinformeret af den tilgængelige digitale information om sundhed og sygdom. Det har ført til unødvendige bekymringer og uhensigtsmæssig adfærd.

All rights reserved Sundhedstv