RAMT AF OSTEOPOROSE (KNOGLESKØRHED)
“Jeg hørte et smæld – og så havde jeg brækket en ryghvirvel”
Hvis man lider af osteoporose (knogleskørhed), er ens knogler i større eller mindre grad mere porøse end andres. Tilstanden øger derfor risikoen for at få et brud på knoglerne, hvis de udsættes for en belastning.
Birgitte opdagede, at hun havde osteoporose, da hun ville flytte på et skrivebord derhjemme. I det, hun tog fat i den ende af bordet, lød der et smæld. Hun blev sendt i gulvet og måtte ringe efter en ambulance. På hospitalet viste det sig, at hun havde brækket en ryghvirvel. Senere viste en scanning, at Birgittes knogler var så skrøbelige, at risikoen for et nyt brud var overhængende. I dag er Birgitte i behandling for sin osteoporose og lever stort set som før, hun fik diagnosen.
Sponsoreret af
I samarbejde med
OM OSTEOPOROSE
Osteoporose skyldes, at mængden og styrken af knoglevævet er nedsat. Sygdommen rammer hyppigst ældre kvinder og faktisk er omkring halvdelen af alle kvinder over 80 år ramt af osteoporose. Andelen af mænd, der får osteoporose, er stigende. På sigt bliver alle ramt af osteoporose, hvis de bliver gamle nok.
Redaktionslægen om osteoporose
Osteoporose giver ingen gener i sig selv. Derfor opdager mange først sygdommen, når de oplever et knoglebrud. Ofte vil der være tale om knoglesammenfald i ryghvirvlerne, som medfører lændesmerter eller knoglebrud i håndledsregionen og i hofterne.
Alle, der får brud på en knogle ved en mindre belastning, bør få undersøgt, om årsagen er osteoporose. Diagnosen stilles ved hjælp af røntgenundersøgelser, knoglescanning og blodprøver.
Hvorfor får man osteoporose?
Fra 40-årsalderen taber man ca. 1 % af knoglevævet årligt. Det er delvist arveligt bestemt, hvor hurtigt den proces sker. Kvinder mister mere knoglevæv med alderen end mænd, i takt med at det kvindelige kønshormon – østrogen – forsvinder med alderen.
Hos nogle patienter skyldes osteoporose en underliggende sygdom. Det kan være forskellige mave-tarm-sygdomme, bindevævssygdomme eller sygdomme med hormonforstyrrelser. Også forskellig slags medicin – f.eks. binyrebarkhormon – kan føre til osteoporose.
Kan man selv forebygge sygdommen?
Man kan selv gøre meget for at styrke sine knogler og dermed modvirke den aldersbetingende svækkelse af dem:
- Være fysisk aktiv: Styrketræning øger eller vedligeholder muskelmassen og modvirker knogletab.
- Indtage kalk og vitamin D: Kombinationen af kalk og D-vitamin styrker knoglerne og nedsætter risikoen for knoglebrud
Man kan også sørge for at undgå ting, der er med til at svække knoglerne, fx alkohol og rygning.
» Læs mere om, hvordan du lever knoglesundt her.
Behandling
De fleste patienter bliver behandlet hos deres praktiserende læge. Behandlingen kan bestå af:
- knoglestyrkende medicin – som calcium og D-vitamin
- medicin der hæmmer knoglenedbrydningen
- medicin der øger dannelsen af nyt knoglevæv
Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen