RAMT AF HCM (fortykket hjerte)
“Jeg havde meget svært ved at forstå det i starten”
Denne gang sætter ‘Ramt af livet’ fokus på HCM, også kendt som hypertrofisk kardiomyopati eller fortykket hjertemuskel.
DEL 1: Søstrene Julie og Signe har arvet en genfejl fra deres mor, som en dag kan udvikle sig til den alvorlige hjertesygdom. I podcasten fortæller de, hvordan det som teenagere føltes at få beskeden om, at de havde arvet genfejlen, og hvordan de reagerede meget forskelligt.
DEL 2: Da Daniel var 14 år, fik han at vide, at han havde hjertesygdommen HCM. I podcasten fortæller han, hvordan symptomer på sygdommen for alvor begyndte at påvirke ham i start 20’erne, hvor han fik åndenød, når han gik op ad en trappe, og havde svært ved at spise. En dag kollapsede han på sit arbejde og blev hastet på hospitalet. Hans hjerte var markant forstørret og han kom på venteliste til et nyt. I dag lever Daniel godt med sit nye hjerte, der har givet ham følelsen af at få livet igen.
Sponsoreret af
I samarbejde med
OM HCM
HCM står for hypertrofisk kardiomyopati. Hypertrofi betyder fortykket og kardiomyopati betyder sygdom i hjertemusklen. Hypertrofisk kardiomyopati betyder altså et stort hjerte som følge af en sygdom i hjertemuskulaturen. Det anslås, at cirka 10.000 danskere lever med et fortykket hjerte.
Redaktionslægen om fortykket hjerte
Et fortykket hjerte er en alvorlig hjertesygdom, der kan gå i arv. Hvis hjertet bliver for tykt, kan det ikke pumpe blodet rigtigt rundt i kroppen, og kan resultere i pludselig hjertedød. Det er derfor vigtigt at sygdommen opdages i tide, så behandling kan påbegyndes.
Hvorfor får man HCM?
HCM skyldes typisk en genetisk fejl på arvematerialet. Hos næsten halvdelen af patienterne kan man ved genetisk testning finde den ændring i arvemassen, som har ført til sygdommen. Når en person får stillet diagnosen, er det derfor relevant at undersøge slægtninge.
Lyt til podcasten, for at få mere information om slægtinges mulighed for kontrol hos en hjertespecialist, DNA-undersøgelser og genetisk vejledning.
Hvad er symptomerne på HCM?
Man kan godt have forandringer i hjertet, uden at mærke symptomer. Forskere mener, at sygdommen udvikler sig under væksten i puberteten, så selvom nyfødte og småbørn godt kan have sygdommen, er det først og fremmest voksne over 20 år, der oplever symptomer.
Når symptomerne opstår, er det typisk i form af:
- besværet vejrtrækning ved mindre anstrengelse
- brystsmerter ved anstrengelse
- hjertebanken eller uroligt hjerte
- enkelte generes af svimmelhed og besvimelser, som ofte er udløst af anstrengelser
Du bør søge læge, hvis du oplever nogle af disse symptomer. Har du et familiemedlem som er død i en tidlig alder af pludselig uventet hjertedød, så bør du også opsøge din læge.
Hvordan stilles diagnosen?
Lægen kan få mistanke om sygdom i hjertet, hvis patienten har symptomer, og hvis patientens hjertekardiogram (ekg) viser forandringer.
Diagnosen stilles overvejende ved ultralydsskanning (ekkokardiografi) af hjertet. Her kan lægen se fortykkelserne i hjertevæggen og måle eventuelle unormale trykforskelle i hjertet. Når lægen ikke finder tegn på anden sygdom, der kan forklare det forstørrede hjerte, bliver konklusionen, at det er HCM.
Hvordan behandles HCM?
Der findes medicin og operative indgreb til at behandle komplikationer ved sygdommen. Operation kan blive nødvendigt i svære tilfælde, og i tilfælde hvor medicin virker dårligt. Ved en operation fjernes noget af hjertemuskelvævet, så der skabes bedre plads omkring udløbet fra venstre hjertekammer, hvorved hjertets arbejde lettes. Ved risiko for arytmi kan medicin eller indopereret hjertestarter blive nødvendigt. Som sidste udvej kan der blive tale om hjertetransplantation.
Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen