RAMT AF OVERGANGSALDER

“Jeg siger nogle ting, jeg bagefter er nødt til at undskylde for”

I dette afsnit af Ramt af livet fortæller Ann om sin overgangsalder. Hedeture, ledsmerter og voldsomme humørsvingninger blev pludselig en del af hverdagen, og det påvirkede både Ann og hendes familie.  

OM OVERGANGSALDER

Overgangsalderen opleves forskelligt fra kvinde til kvinde, og det varierer, hvordan og hvor meget den enkelte kvinde påvirkes af den forandring, kroppen går igennem. Vores redaktionslæge og redaktionspsykolog giver her et indblik i, hvilke fysiologiske og psykologiske faktorer, man skal være opmærksom på ved den kvindelige overgangsalder.  

Redaktionslægens blik på den kvindelige overgangsalder 

Kvinder kommer i overgangsalderen, når dannelsen af deres kønshormoner ophører. For 5 ud af 6 kvinder, betyder det, at de i perioder vil opleve uregelmæssige blødninger, hedeture, tørhed i skeden, søvnforstyrrelser og psykiske svingninger.  

For de kvinder, som er særligt berørt af overgangsalderen, er hormonbehandling en simpel løsning til at komme symptomerne til livs og få det bedre. 

Har man behov for hormonbehandling, vil de fleste skulle være i behandling i 2-5 år. Nogle kvinder vil opleve, at symptomerne kommer igen efter, at de har afsluttet behandlingen, men ikke med samme styrke som før. 

Ved hormonbehandling er der en let øget risiko for, at kvinden får brystkræft og blodpropper i ben eller lunger. Til gengæld beskytter hormonbehandling mod knogleskørhed.

Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der har vist, at særlige diæter, vitaminer eller mineraler kan afhjælpe overgangsalderen.

Dette afsnit er redigeret af
speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen

Redaktionspsykologens erfaringer med overgangsalderen  

Der sker mange forandringer, når man kommer i overgangsalderen. For nogle er det en glæde, at menstruationen stopper, og børnene flytter hjemmefra. For andre er det mere sørgmodigt. Det er en svær periode, hvor man skal lære sig selv at kende på ny, og selv ens søvnniveau skal genfindes.  

Overgangsalderen opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Man skal derfor være opmærksom på, ikke at føle sig forkert, hvis man gennemgår noget andet end dem fra ens omgangskreds. Det er derfor en god ide at dele erfaringer med andre og være åben omkring sin proces, så man ikke føler sig alene. Også selvom det kan være svært, når kroppen gennemgår forandringer. Her er det særligt vigtigt, at man ikke lader sig slå ud af disse – man skal huske, det er en overgang, der går over igen. 

Dette afsnit er redigeret af
autoriseret psykolog, Neela Maria Sris


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv