RAMT AF KRONISK NYRESYGDOM

At få en ny nyre føles som at få et nyt batteri

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler det om kronisk nyresygdom. Omkring 1 ud 10 danskere lever med nyresygdom. De mest komplicerede patienter med kronisk nyresygdom bliver behandlet på hospitalet, men de fleste med let og moderat kronisk nyresygdom følges i almen praksis.

53-årige Mikael har siden sin ungdom levet med IgA-nefropati – en langsomt fremadskridende nyresygdom. I 2021 blev hans sygdom så fremskreden, at han skulle i dialyse og blev skrevet på venteliste til en ny nyre. Lægerne opfordrede ham til også at spørge sine nærmeste, om de ville donere en nyre – og det var ikke en let snak at tage med sin omgangskreds. Men en dag ringer telefonen, og med ét lysner fremtiden.

Udgivet 18.12.2024

OM KRONISK NYRESYGDOM

Kronisk nyresygdom er en tilstand, hvor man gradvist får nedsat funktion af nyren. Kronisk nyresygdom optræder ofte sammen med diabetes, hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk.

Redaktionslægen om kronisk nyresygdom

Med alderen får alle en nedsat nyrefunktion, men hvis man er kronisk nyresyg, går denne proces hurtigere. Det sidste stadie af sygdommen hedder kronisk nyresvigt, men kun få personer ender på dette stadie og det tager ofte mange år, før man når dertil. Hvis man har kronisk nyresvigt, er det nødvendigt med dialyse eller nyretransplantation for at overleve.

Hvad er symptomerne på kronisk nyresygdom?

Nyrernes vigtigste opgave er at rense blodet og fjerne overskydende væske, affalds- og giftstoffer fra kroppen. En aftagende funktion af nyrerne kan derfor vise sig på mange forskellige måder. Ved lette til middelsvære tilfælde, har man som regel ingen symptomer, hvor man ved svære tilfælde kan have en hel række symptomer: træthed, dårlig appetit, kvalme og opkastninger, vægttab, hævede ben, hævelse i ansigtet og åndenød. Symptomerne udvikler sig typisk over måneder og år.

Hvordan kontrollerer man kronisk nyresygdom?

Hvis man har let kronisk nyresygdom, går man til kontrol hos sin praktiserende læge, mens de sværere tilfælde følges på hospitalet af læger, der er specialiseret i nyresygdom. Lægerne holder øje med, hvordan nyrernes funktion udvikler sig.

Hvordan behandler man kronisk nyresygdom?

Ved lette grader af kronisk nyresygdom retter behandlingen sig primært mod livsstilsændringer, som skal forebygge udviklingen af andre sygdomme, fx i kredsløbet, som man er i øget risiko for at udvikle som kronisk nyresyg. Derudover fokuserer behandlingen på at bremse udviklingen af nyresygdom ved hjælp af medicin og en grundig kost-vejledning.

Man vil også sideløbende behandle eventuelt forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og diabetes.

Hvis man har svær nyresygdom, vil man være afhængig af dialyse og eventuelt nyretransplantation.

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen

» Få mere viden om kronisk nyresygdom her


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv