RAMT AF ALVORLIG HJERTESYGDOM

“Det sortnede for mine øjne, og jeg fik det helt varmt”

Denne gang sætter ‘Ramt af livet’ fokus på alvorlig hjertesygdom. Så alvorlig, at det kan føre til pludselig uventet hjertedød. I Danmark er der omkring 500-800 tilfælde af pludselig uventet hjertedød hvert år. Jo før man opdager den alvorlige hjertesygdom, jo bedre muligheder er der for at reagere.  


Andrea på 21 blev født med et lidt forstørret hjerte, men hendes forældre fik at vide, at de ikke skulle være bekymrede. I teenageårene begyndte Andrea dog at få det dårligt. Hun var mere træt end sine jævnaldrende, blev utilpas ved fysisk aktivitet og besvimede igen og igen. Det viste sig at være tegn på, at Andreas hjerte var blevet rigtig dårligt. Hør hende og hendes mor fortælle, hvordan det er at leve med en alvorlig hjertesygdom og få et helt nyt hjerte som 18-årig.

OM ALVORLIG HJERTESYGDOM

Alle hjertesygdomme kan blive alvorlige. Når hjertet ikke fungerer godt nok, nedsættes ens livskvalitet og man er i øget risiko for at dø for tidligt.

Redaktionslægen om pludselig uventet hjertesygdom

Der findes en gruppe af alvorlige hjertesygdomme, der kan medføre pludselig uventet hjertedød hos yngre mennesker.

Man kender ikke det præcise omfang af pludselig uventet hjertedød, men det skønnes, at der i Danmark er 500-800 tilfælde hvert år – det er 4 gange så mange, som bliver dræbt i trafikken.

Hvad er pludselig uventet hjertedød?

Pludselig uventet hjertedød er dødsfald på et uventet tidspunkt hos en person, der op til dødsfaldet ikke var kendt med en alvorlig sygdom. Det kan eksempelvis være en yngre rask person falder død om på en løbetur, fordi hjertet holdt op med at fungere.

Hvad er årsagen til pludselig uventet hjertedød?

Pludselig uventet hjertedød kan både skyldes arvelige og ikke-arvelige hjertesygdomme. Sygdommene falder i tre store grupper:

  1. Sygdom i hjertemusklen (kardiomyopatier)
  2. Sygdom i hjertets elektriske system (arytmigruppen)
  3. Forkalkning af kranspulsårerne (hjertekrampe og blodprop i hjertet)

Symptomer

Mange af de hjertesygdomme, der fører til pludselig uventet hjertedød, giver ingen eller kun få symptomer. Symptomerne kan være åndenød ved let anstrengelse, hjertebanken, besvimelse eller brystsmerter.

I mange tilfælde er der tale om arvelige hjertesygdomme. Arveligheden betyder, at slægtninge til den afdøde – særligt forældre, søskende og børn – kan have den samme sygdom, og at de dermed også kan være i risiko for at dø pludseligt. Da mange ikke selv mærker, at de har en arvelig hjertesygdom, vil det være en god ide at blive undersøgt, hvis man er pårørende til pludselig uventet hjertedød person under 50 år.

Behandling

Opdages de alvorlige hjertesygdomme i tide, kan de behandles.

Der findes både medicinske og kirurgiske muligheder for at behandle alvorlig hjertesygdom. Formålet med behandlingen er at hjælpe hjertet, så det fungerer bedre og enkelte nyere behandlinger har også vist sig at kunne bremse udviklingen af hjertesygdommen.

I nogle tilfælde forværres hjertets funktion trods behandling, og så kan en hjertetransplantation komme på tale. Ved en hjertetransplantation bortopereres patientens eget hjerte, og der indsys et donorhjerte.

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv