RAMT AF VÅD AMD

“Jeg har aldrig været bange for at se det værste i øjnene”

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på øjensygdommen AMD – den hyppigste årsag til svagtsynethed i Danmark. Der skelnes mellem tør AMD og våd AMD. Dette afsnit handler om våd AMD, der udgør 20% af alle tilfælde. Ubehandlet kan våd AMD i løbet af 6-12 måneder reducere synsstyrken så meget, at man mister evnen til at læse, køre bil, genkende ansigtstræk og udføre opgaver, som kræver det skarpe syn.


Skuespiller Githa Nørby fortæller, hvordan hun heldigvis opdagede våd AMD i tide. Nu går hun til de nødvendige behandlinger for at holde sygdommen i skak, men hun vænner sig aldrig til, at blive stukket i øjet. Redaktionslæge Bjarne Lühr Hansen forklarer nærmere om hvilke symptomer, man kan være opmærksom på, så man opdager sygdommen i tidligt.

OM VÅD AMD

Omkring 6.000 danskere bliver hvert år ramt af AMD. Forekomsten stiger med alderen, og hos ca. halvdelen af alle danskere over 70 år, kan man finde forandringer i øjet som følge af AMD.

Redaktionslægen om våd AMD

Ved våd AMD dannes der utætte blodkar i nethinden, hvorfra der siver væske ud i det omgivende væv, og blødning kan opstå. Sygdommen udvikler sig ofte hurtigt og kan på kort tid medføre et større synstab.

Vi ved ikke præcis, hvorfor nogle og ikke andre bliver ramt, men der er forhold, som øger risikoen for at blive ramt:

 • Arvelige forhold har betydning. Børn til forældre med AMD har en øget risiko.
 • Alderen – jo ældre jo større risiko
 • Tobaksrygning øger risikoen

Symptomer

Våd AMD skader den del af nethinden, hvor det skarpe syn dannes, så man ikke længere kan se fine detaljer, små teksttyper, farver og opfatte verden tredimensionelt.

Symptomerne er:

 • Forvrænget billedopfattelse
  • lige linjer ses som bølger
  • objekter opfattes som mindre, end de faktisk er.
 • Der udvikles efterhånden et stærkt svækket centralsyn
  • så man ikke kan læse
  • ikke kan genkende ansigter

Hurtig behandling er afgørende ved våd AMD. Så ser du bugtede dørkarme, vinduessprosser, flagstænger eller bugtede linjer ved læsning, så søg øjenlæge eller din egen læge hurtigst muligt.

Behandlingsmuligheder

Våd AMD kan behandles med indsprøjtning af medicin i øjet og med laser. Der er ikke tale om behandlinger, der helbreder, men de kan holde sygdommen i ro. Uden behandling falder synsstyrken hurtigt.

Indsprøjtninger med medicin direkte ind i øjet kan bremse udviklingen af de nye utætte blodkar, så synsnedsættelsen ikke udvikler sig yderligere. Medicinen kan i nogle tilfælde endda forbedre skarpsynet i en årrække. Behandlingen skal gentages med jævne mellemrum, da der hele tiden er risiko for, at nye blodkar opstår. Der er kun få bivirkninger ved behandlingen.

Ved behandling med laser, ødelægges blodkarrene. 

» Der findes forskellige hjælpemidler til svagtseende, som du kan høre mere om her

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv