RAMT AF GRØN STÆR

“Det kom som en tyv i natten”

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på grøn stær – en alvorlig øjensygdom, der kan ende med, at man bliver blind. I mange tilfælde opdages sygdommen først, når den er fremskreden. Selvom der ikke findes en helbredende behandling af grøn stær, kan tidlig opstart af behandlingen bremse forværring – dog uden, at den tabte synsevne kan genskabes.


Forfatter Knud Romer fortæller, hvordan han gradvist mistede synet og blev mere klodset, begyndte at snuble og endte med at køre galt i sin bil. Han tog først til øjenlægen, da sygdommen var fremskreden, og nu opfordrer han andre til at søge læge tidligere. Redaktionslæge Bjarne Lühr Hansen forklarer om de symptomer, man kan være opmærksom på.

OM GRØN STÆR

Grøn stær kan være en meget invaliderende sygdom og er en af de hyppigste årsager til blindhed. Omkring 40.000 danskere lever med grøn stær, og man regner med at dobbelt så mange er ramt uden at vide det, fordi sygdommen er svær at opdage.

Sygdommen er arvelig, så hvis du har grøn stær i familien, er det en god idé at være særlig opmærksom og få regelmæssige tjek ved øjenlægen.

Redaktionslægen om grøn stær

Der findes forskellige former for grøn stær. Fælles for dem er en ubalance i øjentrykket, som medfører skader på synsnerven og dermed svækkelse af synet.

De mest almindelige former er: 

  • Kronisk grøn stær er den mest almindelige form for grøn stær, hvor afløbet af øjenvæske er forstyrret. Trykket i øjet stiger derfor stille og roligt og giver over tid synsnedsættelse.
  • Ved akut grøn stær er afløbet fra øjet snævert, og derfor vil det let kunne stoppe til og lukke. En akut aflukning af øjets afløb kan medføre et varigt synstab.

Symptomer

Det kan være svært at opdage, om man har tegn på grøn stær. Typisk kommer symptomerne snigende, så man ikke bemærker forandringer i synet. Det er derfor ofte øjenlægen – der ved en tilfældighed – stiller diagnosen kronisk grøn stær.

Der er dog symptomer, man kan være opmærksom på.

Symptomer på kronisk grøn stær:
  • Synsnedsættelser der udvikler sig langsomt
  • Besvær med at finde tabte ting på gulvet
  • Grå pletter rundt om det område, man fokuserer på
  • Vanskeligheder med at skifte hurtigt fra lys til mørke
  • Vanskeligheder med at bedømme trappetrin og hjørner
Symptomer på akut grøn stær:
  • Synsnedsættelsen sker pludseligt
  • Smertende rødt øje
  • Synssløring
  • Kvalme

Hvis du oplever tegn på akut grøn stær, bør du kontakte din læge eller øjenlæge hurtigst muligt og snarrest ved tegn på kronisk grøn stær. Jo hurtigere du kommer i behandling, jo bedre chancer er der for at undgå at blive blind.

Behandlingsmuligheder

Tidligere var en diagnose med grøn stær lig med, at man blev blind. Behandlingsmulighederne er heldigvis blevet bedre, og i dag er sandsynligheden for at beholde synet stor. Selvom der ikke findes en helbredende behandling, kan tidlig opstart bremse udvikling af sygdommen, så man ikke bliver blind.

Behandling af grøn stær sker ved at sænke øjentrykket i øjet. Det kan gøres medicinsk med øjendråber, med laserbehandling eller med kirurgi.     

Desuden er regelmæssige kontroller hos øjenlægen nødvendige resten af livet. Øjenlægen vil ved hver kontrol tjekke øjentrykket, regelmæssigt fotografere synsnerven og foretage en synsfeltundersøgelse.

» Der findes forskellige hjælpemidler til svagtseende, som du kan høre mere om her

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv