RAMT AF NEDSAT FRUGTBARHED

“Jeg følte mig mislykket, hver gang det ikke lykkedes”

I dette afsnit af Ramt af livet deler Karen sin personlige historie om nedsat frugtbarhed. Vejen til at blive mor blev ikke som forventet, men bød i stedet på mange op- og nedture.

OM NEDSAT FRUGTBARHED OG FERTILITETSFORLØB

Et fertilitetsforløb kan være en langvarig og hård proces for både krop og psyke. Det er derfor en god idé at tilegne sig viden om fertilitetsbehandling, inden man starter i et forløb, så man kan forberede sig på, hvad der venter. Hvis man er alene i behandling, er det anbefalelsesværdigt at have en med, som man kan dele sine oplevelser og tanker med. 

Vores redaktionslæge Bjarne Lühr Hansen og redaktionspsykolog Neela Maria Sris deler deres faglige viden om, hvordan det er at være ufrivillig barnløs og gå igennem et fertilitetsforløb.

Redaktionslægens perspektiv på nedsat frugtbarhed 

Hos unge, raske par er sandsynligheden for at blive gravid inden for et år 80-90%. Opnås graviditet ikke det første år, er der stadig 50% chance for at blive gravid det næste år.  

Men for nogle kvinder er det ikke så nemt. Når kvinden har forsøgt at blive gravid i et år uden held, betegnes det som nedsat frugtbarhed eller infertilitet. Herefter er det en god idé at søge hjælp hos lægen. 

Den mest almindelige årsag til nedsat frugtbarhed er, at kvinder bliver ældre og ældre, før de går i gang med at planlægge en graviditet. Allerede fra 25-års alderen falder kvindens fertilitet, og chancen for at blive gravid mindskes år for år.

Fertilitetsbehandling er en kompliceret proces, som typisk kræver flere forsøg, inden det forhåbentligt lykkes. Men uanset årsagen til infertilitet, kan fertilitetsklinikken hjælpe mange. Behandlingen strækker sig typisk over nogle år og er effektiv. 70% af kvinder, der kommer i fertilitetsbehandling, vil efter fem år have født et barn. Fertilitetsbehandling bliver mere og mere almindeligt, og i dag er næsten hvert 10. barn i Danmark kommet til verden med hjælp fra behandling.

Dette afsnit er redigeret af
speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen

Redaktionspsykologens erfaringer med nedsat frugtbarhed  

Noget af det, der fylder mest i mine samtaler med kvinder, der er ramt af nedsat frugtbarhed, er deres misundelse, samt hvor svært det kan være at indgå i sociale sammenhænge, hvor babyer er omdrejningspunktet. Her er det vigtigt, at man accepterer, at disse følelser er helt normale. Snakker man ikke med sine bekendte om problematikken, kan det resultere i, at man trækker sig fra sine relationer. Derfor er det vigtigt at få det italesat, så der kan tages hensyn, og forholdet til veninderne kan holdes ved lige. 

Mange kvinder, særligt dem uden partner, oplever at blive overvældet af bekymringer, når de modtager beskeden om nedsat fertilitet. Med det følger ofte, at kvinden skal bryde med drømmen og fantasien om at få et barn med en partner, hvilket der er en stor sorg forbundet med.  

Flere af de kvinder, jeg taler med, oplever at blive ramt følelsesmæssigt, men også helt lavpraktisk.  
Kan man nu klare det selv? Var det nu den rigtige beslutning? Mange er et sted, hvor de kan acceptere det, men det er en lang tankeproces, som man ikke nødvendigvis har bearbejdet. Man kan derfor opleve, at man bliver ved med at genbesøge sorgen under hele processen, hvorfor det er vigtigt at tale med sine nærmeste. 

Dette afsnit er redigeret af
autoriseret psykolog, Neela Maria Sris


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv