RAMT AF ATOPISK EKSEM

“Når det er slemt, føles min hud som sandpapir”

Denne gang sætter ‘Ramt af livet’ fokus på atopisk eksem – også kaldet børneeksem. De fleste får sygdommen i barndommen og vokser fra det igen, men for nogen forsvinder eksemet ikke. 


Del 1: 28-årige Emil fik atopisk eksem, da han var 8 år og har siden levet med kløende udslet flere steder på kroppen og ansigtet. I podcasten fortæller Emil, hvordan sygdommen har været socialt udfordrende, fordi han ikke lignede alle andre. Han har opbygget mange vaner for at holde styr på eksemet, men det er en tidskrævende og omstændig proces. Hør også psykologens råd til, hvordan man mentalt kan arbejde med den konstante kløe.

Del 2: Sabine har været hårdt ramt af atopisk eksem, siden hun var 2 år gammel. Efter mange meget svære år med brændende hud, hospitalsindlæggelser, masser af afsavn og omverdenens hensynsløse kommentarer, er hun i dag som 38-årig 95% eksemfri takket været en behandling, der passer til hende. Men det gør stadig ondt, når hun skal fortælle sin historie.

OM ATOPISK EKSEM

Atopisk eksem er en kronisk hudsygdom, der giver tør hud, kløe og rødme. Det er en af de hyppigste hudsygdomme i Danmark og opstår ved, at kroppens eget immunforsvar angriber huden og giver kløende eksemudbrud. Hos de fleste opstår eksemet før 2-årsalderen, og derfor kaldes sygdommen også for børneeksem.

Redaktionslægen om atopisk eksem

Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor atopisk eksem opstår, men ofte ses det i sammenhæng med andre sygdomme som astma og høfeber.

Typisk får man sygdommen som barn. Nogle børn vokser fra det, og andre har det hele livet. I nogle tilfælde går eksemet væk, men blusser op igen senere i livet.

Symptomer

Symptomerne er kløende eksem, som kan sidde forskellige steder på kroppen:

 • Hos spædbørn sidder eksemet typisk i ansigt og kan ses som væskende blærer.
 • Hos børn sidder eksemet typisk i albuebøjningerne, knæhaserne og omkring håndledende. Eksemet vil være mere tørt, og barnet vil have tendens til at kradse i det.
 • Hos voksne vil det typisk være tørre eksemudbrud, placeret symmetrisk på kroppen – eksempelvis både i højre og venstre knæhase. Ofte ses det også i sammenhæng med håndeksem.  

Symptomerne på atopisk eksem kan påvirke dagligdagen. Kløen, som eksemet medfører, kan især påvirke nattesøvnen og livskvaliteten.

» Du kan læse mere om symptomerne her.

Hvad kan du selv gøre?

Man kan selv gøre meget for ikke at forværre sygdommen:

 • Undgå at kradse i eksemet, da det forværrer tilstanden.
 • Kløen kan dulmes med fugtighedscreme, så man undgår udtørring.
 • Brug bomuldstøj, da det generer huden mindst. Undgå uldtøj direkte mod huden.
 • Hold dit soveværelse køligt, og undgå tæpper og møbler, der samler meget støv i dit hjem.
 • Sollys kan have en gunstig effekt på eksem, og mange oplever derfor, at sygdommen er værre om vinteren end om sommeren. Undgå dog forbrænding, da det kan forværre sygdommen.

» Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre her.

Behandling af atopisk eksem

Behandlingen vil afhænge af sværhedsgraden:

 • I milde tilfælde vil behandlingen typisk være god hudpleje med fed fugtighedscreme på de områder, hvor eksemet sidder.
 • I moderate tilfælde vil behandlingen typisk være hudpleje med immundæmpende- eller hormoncreme på de ramte områder.
 • I svære tilfælde kan der være behov for en mere indgribende behandling hos en specialist, hvor man med medicin forsøger at blokere for den immunreaktion, som kroppen ellers naturligt har.

Derudover har mange gode erfaringer med eksemskoler, hvor man lærer at håndtere de gener eksemet giver, så man kan leve et liv, hvor generne nedsætter livskvaliteten mindst muligt.

Dette afsnit er redigeret af
Redaktionslæge, Mads Koch Hansen


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv