RAMT AF EN BLODPROP

“Jeg fik at vide, at jeg havde over 100 blodpropper i lungerne”

25.000 danskere rammes hvert år af en blodprop, og skuespilleren Peter Mygind er blevet ramt hele tre gange. I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ fortæller han, hvordan det føles at få en blodprop og hvilke tanker og bekymringer, det har sat i gang hos både ham selv og hans nærmeste. Redaktionspsykolog Neela Maria Sris sætter Peters personlige historie i perspektiv og taler især om de typiske efterreaktioner.

OM BLODPROPPER

En blodprop er en størknet blodklump, der sætter sig fast i blodårerne og blokerer for blodets gennemstrømning til resten af kroppen. Det sker for ca. 25.000 danskere hvert år.  

Redaktionslægens ord om blodpropper  

En blodprop i benet er meget generende men ikke dødelig. Hvis blodproppen behandles hurtigt, bliver langt de fleste raske igen. Hvis den derimod ikke behandles i tide, kan den ende i lungen.  

En blodprop i lungen er en alvorlig sygdom, men der findes effektiv medicin til at behandle med. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne, så man kan få behandling hurtigst muligt.  

Symptomer 

Afhængigt af størrelsen på blodproppen i benet, kan man opleve forskellige symptomer. Nogle mærker slet ikke til det, mens andre oplever ømhed i læggen eller et smertende og hævet ben. De typiske symptomer er smerte, varme, rødme og hævelse af det ene ben, som typisk lindres, når man holder benet i hvile.  

Oplever man svær åndenød, brystsmerter ved dyb indånding, hoste og blodigt spyt, anbefales det at kontakte lægen hurtigst muligt. Jo hurtigere man kommer i behandling, jo bedre er resultaterne. Symptomerne er nemlig tegn på en blodprop i lungen, der i de sværeste og færreste tilfælde kan medføre døden.  

Særlige tilfælde 

Har man været sengeliggende i en længere periode, nyligt fået en operation i benet, bruger p-piller, lider af overvægt eller er ramt af en kendt kræftsygdom, skal man være særligt opmærksom og reagere hurtigt på selv mindre tegn på blodprop.  

Så uanset tidspunkt på døgnet: har man symptomer på en blodprop i enten benet eller lungen, skal lægen kontaktes med det samme. 

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen

» Vil du vide mere? Se også disse film om livet med blodpropper


Redaktionspsykologen: efterreaktion er helt naturlig 

Hvis man er blevet ramt af en blodprop, er det meget normalt, at der opstår en efterreaktion.  Nogle bliver ramt af depression og angst for at få flere eller mere alvorlige blodpropper. Andre kommer igennem det uden større gener. 

Angst 

Hvis man har udviklet angst efter behandling for blodpropper, er det en god ide at få hjælp fra en professionel psykolog. Psykologen kan hjælpe med at håndtere angsten, så den ikke udvikler sig til sygdomsangst. Det er vigtigt, at patienten sætter sig godt ind, hvordan symptomerne på en blodprop ser ud og lærer at vurdere, hvad der er tegn på en blodprop, og hvad der er angst.  

Pårørende 

Som pårørende er det vigtigt, at man lytter til de bekymringer, tanker og følelser, den ramte har og ikke har berøringsangst. Det kan være godt at vise, at man ikke tager afstand og godt kan tåle at høre om det hele. 

Er personen fysisk udfordret efter blodproppen, er det godt at hjælpe med det praktiske såsom at få igangsat fysioterapi, læge eller psykolog. Det kan også være en god ide at hjælpe med at skabe kontakt til andre i samme situation. 

Dette afsnit er redigeret af
Autoriseret psykolog, Neela Maria Sris


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv