RAMT AF PSORIASIS

”Det har påvirket min selvtillid og mit humør

Cirka 2-3 % af befolkningen har psoriasis. Hudsygdommen findes i alle aldersgrupper, men debuterer hyppigst mellem 15- og 30-årsalderen. I dette afsnit fortæller Nicolai om at få psoriasis som 18-årig. I dag er han velbehandlet, men det har han ikke altid været. Nicolai oplevede, at hans selvtillid blev påvirket og har brugt flere varme sommerdage iført langærmede trøjer for at skjule sin psoriasis. Redaktionspsykolog Anita Øland giver også råd til, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin psoriasis. 

OM PSORIASIS

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber huden og giver udslæt forskellige steder på kroppen. Typisk ses et rødt udslæt dækket med hvide, fastsiddende skæl. Udslættet kan dække store hudområder, men der ses også mindre pletter. Sygdommen svinger i intensitet, og man kan have sygdomsfrie perioder, som varer fra uger til år, men risikoen for nye udbrud er til stede hele livet.

Redaktionslægen om psoriasis

Man kender ikke den præcise årsag til psoriasis, men ved at der er tale om en kombination af arvelige og udløsende forhold, som kan føre til at man bliver ramt af psoriasis.

Symptomer på psoriasis

Psoriasis kendes på de karakteristiske røde, fortykkede, hævede og skællende udbrud af pletter på større eller mindre dele af kroppen. Der kan være kløe, svie, tør og sprækket hud, sår og smerter.

Psoriasis rammer typisk albuer, knæ, negle, ansigt, hårbund, baller og håndflader. Men man kan få psoriasis alle steder på kroppen. Nogle får bare en lille rød plet på armen, mens andre får voldsomme udbrud, der dækker store dele af kroppen.

Sværhedsgrader

Psoriasis kan inddeles i tre sværhedsgrader: Mild, moderat og svær. Flertallet med psoriasis rammes kun i mild grad. Men selv mild psoriasis kan være indgribende for livskvaliteten, og de alvorlige tilfælde kan være invaliderende og medføre hyppige indlæggelser.

» Du kan læse mere om symptomerne her

Sygdomsforløb

Forløbet med psoriasis er uforudsigeligt. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo yngre man er når psoriasis starter, jo mere udbredt bliver sygdommen.

Psoriasis kan inddeles i 2 typer:

  • Type 1 debuterer tidligt i livet, er mere aktiv, udbredt og behandlingskrævende
  • Type 2 debuterer efter 40-års alderen og har et mildere forløb

Hos de fleste med psoriasis forløber sygdommen fredeligt og kan holdes nede med lokalbehandling.

Hvad kan man selv gøre?
  • Man kan med fordel undgå alkohol, overvægt og stress, da det forværrer sygdommen.
  • God hudpleje er vigtig, og det er særdeles effektivt, hvis man anvender en fed fugtighedscreme to gange dagligt som en beskyttelse af huden – ikke kun på den del er ramt, men på hele kroppen.
  • Både saltvand og sol har en gunstig effekt på de fleste med psoriasis. Undgå dog forbrænding da dette kan forværre sygdommen.

Behandling af psoriasis

Behandlingen vil afhænge af en række forhold. Først og fremmest har psoriasistype, sværhedsgraden og den generelle sundhedstilstand betydning.

Behandlingstilbud følger en trinmodel

  1. Trin 1: Lokalbehandling med forskellige smøremidler som cremer, gel og skum
  2. Trin 2: Lysbehandling
  3. Trin 3: Tabletter eller sprøjter der dæmper immunforsvarets angreb på huden

Man starter typisk med lokalbehandling og er i dialog med lægen, til man finder den behandling, der virker bedst.

Hvad gør man, hvis ikke behandlingen virker?

Omkring hver tredje, der er ramt af psoriasis går rundt uden behandling eller går for længe i behandlinger, der ikke har tilstrækkelig effekt. Men der er sket kæmpe fremskridt i behandlingen af psoriasis de sidste 10-15 år. Der kommer nye behandlinger til hvert eneste år, og det vil altid være muligt at finde en god og effektiv behandling til psoriasis og med den rigtige behandling, kan de fleste med psoriasis leve et normalt liv uden væsentlige gener.

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin,
Bjarne Lühr Hansen

» Hør også speciallæge i hudsygdomme, Kristian Kofoed, forklare om sygdommen og behandling af psoriasis her.

» Du kan læse mere om sygdommen og finde ligesindede hos Psoriasisforeningen


Redaktionspsykologens perspektiver

At være ramt af en synlig sygdom som psoriasis kan være meget indgribende for livskvaliteten, og vil for mange have konsekvenser for ens selvfølelse. For nogle vil selv den mindste plet være invaliderende, og det kan påvirke både ens hverdags- og arbejdsliv. Mange får lyst til at dække sig til af frygt for andres reaktioner på ens udslæt. Det kan betyde, at man ikke går i svømmehal eller deltager i sport. Det kan også have store konsekvenser for parforholdet – eller for den enkeltes lyst til at indlede et forhold, fordi det kan føles grænseoverskridende at vise sin krop overfor et andet menneske. 

Hvordan kan man få det bedre med sin psoriasis?

Man kan gøre meget ved at have fokus på at holde dig selv og din krop i balance.

  • Sørge for at få søvn nok
  • Sørge for at nære kroppen med god og sund kost
  • Gøre noget godt for sig selv for at have energi nok til at kunne være i en kronisk betændelsestilstand 

Det er vigtigt at huske på, at det er en kronisk tilstand, som man skal lære at leve med. Og det kan vække mange tanker og følelser. Psoriasis påvirker os meget forskelligt – nogle lever helt fint med det, mens andre har det svært og nogle er så plagede af det, at det bliver decideret hæmmende. 

Det er vigtigt at have øje for, hvordan man har det og at række ud efter hjælp, hvis der er behov for det – fx via samtaleterapi. Det er en ny situation, som man skal forholde sig til, og man har stadig ret til et godt og berigende liv med høj livskvalitet, selvom man har en kronisk sygdom. 

Dette afsnit er redigeret af
Autoriseret psykolog,
Anita Øland

» Du kan læse mere psoriasis og metal sundhed her


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv