- Læs transskription af filmen
-
Hvad er psoriasis?
Psoriasis er en hudsygdom, hvor huden skæller, bliver rød og begynder at klø.
Det er vigtigt at sige, at det ikke er pinligt at have psoriasis. Der er mange danskere, som har det, nok omkring 200.000.
Vi ved ikke helt, hvorfor man får psoriasis. Vi ved, at gener har en stor indflydelse, og så ved vi, at der er faktorer som nogle former for medicin, stress og nogle infektioner, som kan medføre, at man får psoriasis.
Hvem får psoriasis?
Man kan få psoriasis i alle aldersgrupper. Det ses dog hyppigst hos unge, altså som 16-17-årig. Vi ser det sjældent hos børn, men så ser vi en lille stigning igen omkring 60-70-års alderen.
Hvordan ser psoriasis ud?
Ved psoriasis ser man en plet, også kaldet en plaque, som er skarpt afgrænset. Det vil sige, at man tydeligt kan se, hvor huden er syg, og hvor den er rask. Det er dét vi klassisk ser ved psoriasis.
Afhængigt af, hvor meget skæl der er, kan pletten være hvid, hvis der er meget skæl, er der ikke så meget skæl, ser man mere den underlæggende røde hud, som enten er meget lys rød, eller ved svær psoriasis er meget mørk rød.
Hvor på kroppen sidder psoriasis?
Psoriasis sidder typisk på albuer, knæ og i hårbunden. Men det ses også på områder omkring navlen eller genitalier.
Hvilke sværhedsgrader inddeles psoriasis i?
Vi arbejder med en mild, moderat og svær grad. Sværhedgraden varierer hos næsten alle i løbet af livet. Man kan godt starte med at have svær psoriasis og senere få en mere mild psoriasis. Det kan også gå den anden vej. Og så vil mange opleve, at psoriasis bliver bedre om sommeren og værre om vinteren.
Hvordan behandles psoriasis?
Der findes fire typer behandling til psoriasis. Der findes cremebehandling, lysbehandling, tabletbehandling og injektionsbehandling.
Når vi vurderer, hvilken behandling der passer bedst til den enkelte, så tager vi udgangspunkt i, hvor meget af huden, der er dækket af psoriasis, hvordan det påvirker den enkeltes hverdag, og hvilken behandling har man prøvet før.
Hvad kan man selv gøre, når man har psoriasis?
Det som forskning har vist, man selv kan gøre, hvis man har psoriasis, er, at man skal lade være med at ryge, man skal ikke drikke for meget alkohol og man skal tabe sig, hvis man er overvægtig.
Derudover er det vigtigt, at man smører sig med en fugtighedscreme hver dag.
Og hvis ens nuværende behandling ikke fungerer for en, skal man tage fat i sin læge og sige, at man har behov for en anden behandling.
Lægens råd
Til dig der har psoriasis, er mit gode råd, at man skal tænke på, at der er rigtig mange gode behandlinger til psoriasis, og derfor kan man hjælpe næsten alle. Så få hjælp, hvis det fylder i dit liv.
Mit andet gode råd, til dig, der har psoriasis, er at være opmærksom på, om du har en følgesygdom til psoriasis. Følgesygdomme kan være psoriasisgigt, altså ondt i et led, eller det kan være hjertekarsygdomme. Og ved hjertekarsygdomme, skal man have målt sit blodtryk og kolesterolniveau. Så tal med din læge, om du har brug for at blive undersøgt.
I denne film fortæller speciallæge i hudsygdomme, Kristian Kofoed, om psoriasis – en kronisk hudsygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber huden, så der opstår psoriasis forskellige steder på kroppen. Filmen er sponsoreret af Leo Pharma.
Sponsoreret af