RAMT AF ARVELIG BRYSTKRÆFT

“Man føler sig ret maltrakteret”

At få besked om, at man har arvet en forhøjet risiko for at udvikle brystkræft, kan være hårdt, og ofte følger der store beslutninger med. Dette afsnit sætter derfor fokus på arvelig brystkræft.


Cille har, siden hun var helt ung, vidst, at hun havde øget risiko for at udvikle brystkræft, når hun blev ældre, da hun havde arvet en forhøjet risiko fra sin mor. Hun valgte derfor at få fjernet sine bryster for at forebygge udviklingen af kræft og fortæller her om en smertefuld proces, om hvordan det er at blive opereret uden at være syg og om hvordan hun langsomt er ved at vænne sig til sin nye krop.

OM ARVELIG BRYSTKRÆFT

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, og udgør over 25 % af alle kræfttilfælde hos kvinder. Hvert år rammes omkring 5000 danske kvinder af brystkræft. Brystkræft er arveligt i 5 – 10% af alle tilfælde.

Redaktionslægen om arvelig brystkræft

I en del af de arvelige tilfælde af brystkræft er det muligt at påvise en fejl i et af to gener, der kaldes BRCA1 og BRCA2 og så er man BRCA-positiv. Når man er BRCA-positiv har man en stærkt øget risiko for at blive ramt af kræft bryster, æggestokke og æggeledere. Der findes også andre genfejl, der kan give øget risiko for brystkræft.

Får man besked om, at man har arvelig risiko for at blive ramt af brystkræft, er det fordi, der er påvist en arvelig genfejl – eller der er flere tilfælde af brystkræft og æggestokkræft i familien, uden at man kan påvise en bestemt genfejl. Er man BRCA-positiv, er der 60-70% risiko for at blive ramt af brystkræft og i mange tilfælde bliver man ramt inden 50-års alderen. Der er altså tale om en betydelig risiko.

Kan man forebygge arvelig brystkræft?

Kvinder, som er BRCA-positive, bliver tilbudt regelmæssig kontrol, så længe man er indstillet på det. Det anbefales også at få foretaget en forebyggende operation med fjernelse af bryster, æggestokke og æggeledere. Det sker typisk ved 40-årsalderen, eller når man ikke skal have flere børn.

Kvinder, som ikke er BRCA-positive, men som har en øget risiko med mange tilfælde i familien, tilbydes årlig kontrol til man bliver 50.

Der er fordele og ulemper ved udredning og behandling af arvelig brystkræft.

  • Fordelen er, at det bliver muligt at opdage eventuel brystkræft så tidligt, at behandlingen bliver mest effektiv. Vælger man at blive udredt og behandlet for arvelig brystkræft reducerer man sin risiko betydeligt for at blive ramt af brystkræft.
  • Ulempen er, at det kan være svært at leve med en viden om, at man befinder sig i en risikogruppe uden at vide, om sygdommen bryder ud, eller hvornår det i givet fald sker. Man får en bekymring om at blive syg, som man ikke havde før, og som måske aldrig bliver aktuel. At få fjernet bryster, æggestok og æggeleder som 40-årig er en stor beslutning og risikoen for brystkræft bliver aldrig nul.

Hvordan foregår en undersøgelse for arvelig brystkræft?

Undersøgelsen for arvelig brystkræft består af to dele:

  • Udarbejdelse af stamtræ – familiens tilfælde af brystkræft og æggestokkræft identificeres
  • Gentest – blodprøve eller vævsprøve

Ud fra stamtræet kan lægen vurdere, om kvinden har en øget risiko for brystkræft og derfor skal tilbydes en genetisk analyse – altså en gentest.

Dette afsnit er redigeret af
Speciallæge i almen medicin, Bjarne Lühr Hansen

» Få også viden om spredt brystkræft her eller læs mere om arvelig brystkræft her.


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

All rights reserved Sundhedstv