Opsporing af AMD

LÆGE TIL LÆGE 

AMD – aldersrelateret makuladegeneration – er den hyppigste årsag til social blindhed i Danmark. Sygdommen findes både i en våd og tør form. Særligt den våde AMD kan over kort tid udvikle sig til et varigt synstab, og derfor er det afgørende, at behandling sker indenfor få uger.

Dette afsnit af ‘Læge til læge’ sætter fokus på, hvordan praktiserende læger og optikere kan hjælpe med tidlig opsporing af AMD.

Professor og overlæge i øjensygdomme på Rigshospitalet og Københavns Universitet, Miriam Kolko, mener, at praktiserende læger kan spille en stor rolle i opsporing af AMD, fordi de har kontakt med befolkningen. Selvom den praktiserende læge ikke selv stiller diagnosen, er det vigtigt, at lægen kender til sygdommen og kan hjælpe patienten videre i systemet.

I podcasten giver Miriam Kolko gode forslag til, hvilke spørgsmål den praktiserende læge kan stille, hvis patienten henvender sig med et synstab. Hun understreger, at hvis patienten kommer ind med et pludseligt synstab eller forandring, er det afgørende at sende patienten hurtigt videre til øjenlægen, da våd AMD kan udvikle sig meget hurtigt.

Udgivet 16.12.2022

Abonnér på ’Læge til læge’ i din foretrukne podcast-app. Så går du ikke glip af de nyeste udgivelser.

All rights reserved Sundhedstv