Kirurgens perspektiv på adjuverende immunterapi

LÆGE TIL LÆGE 

Når man giver adjuverende behandling, betyder det, at man giver det ’oveni’ for at forebygge eller nedsætte risikoen for tilbagefald. Det bliver lige nu tilbudt en særlig patientgruppe og kan i runde tal halvere risikoen for tilbagefald.

Lyt med i dette afsnit, hvor Lisbet Hølmich, klinisk professor i onkologisk og rekonstruktiv plastikkirurgi, fortæller hvordan man opsporer de patienter, der kan have gavn af den adjuverende immunterapi.

Hun fortæller også om vigtigheden af at kende de bivirkninger, der kan opstå ved behandlingen. Det er en helt ny type bivirkninger, da immunterapien gør, at immunsystemet ’slipper bremsen’, så det bliver meget mere aktivt. Men det kan også lave ravage i patientens organsystem, og derfor kan bivirkningsprofilen være helt forskellig afhængig af, hvilke organsystemer der bliver ramt.

Derfor bør andre læger være opmærksomme på de nye bivirkninger – for eksempel feber, som hos en patient i adjuverende immunterapi, kan være udtryk for en potentiel alvorlig bivirkning.

Udgivet 21.12.2022

Abonner på ’Læge til læge’ i din foretrukne podcast-app. Så går du ikke glip af de nyeste udgivelser.

Lyt også til onkologens perspektiv på adjuverende immunterapi her.

All rights reserved Sundhedstv