IBD og seksualitet

LÆGE TIL LÆGE 

For nogle sundhedsprofessionelle kan det være svært at tale om seksuallivet med patienter, der har IBD. Men ifølge sexolog og socialrådgiver Joan Lysholdt er det meget vigtigt, at den sundhedsprofesionelle inviterer til dialog om emnet.

Det intime liv kan nemlig blive udfordret, når man har IBD, og det kan have konsekvenser for både patientens livskvalitet, trivsel og sygdomsmestring.  

Problemerne i det intime liv kan skyldes både biologiske, relationelle og psykiske forhold. For både smerter, diarré, træthed, medicin – men også frygt for lugtgener og lækager, bekymringer om fremtiden og skam kan spille ind på patientens intime liv.

Del 1: I det første afsnit fortæller Joan Lysholdt, hvorfor, det er så vigtigt, at man som sundhedsprofessionel inviterer sine patienter til en snak om emnet.

Udgivet 27.06.2023

Del 2: I det andet afsnit giver Joan Lysholdt en række helt konkrete råd til, hvordan man kan gå til snakken med sine patienter.

Udgivet 27.06.2023

Abonner på ’Læge til læge’ i din foretrukne podcast-app. Så går du ikke glip af de nyeste udgivelser.

Her kan du finde mere viden

Hvis du vil vide mere om emnet, kan du læse mere i ”Håndbog i sygepleje: Sexologi” af Birgitte Schantz Laursen og Anette Højer Mikkelsen og i ”Sexologi – faglige perspektiver på seksualitet” af Christian Graugaard, Bo Møhl og Annamaria Geraldi.

Tips til at starte samtalen om seksualitet og IBD:

1. Spørg om tilladelse, fx med indledende sætninger som:

”Det hører også med at spørge ind til sexlivet, og jeg vil høre, om det er i orden med dig?”

”Afdelingen har den politik at spørge alle patienter med IBD om sekualfunktionen. Er det
 ok, at jeg også spørger dig?”

”Jeg møder flere patienter med IBD, som gerne vil have en kæreste, men synes, at det kan være lidt svært. Er det også nogle bekymringer, du har?”

2. Læg en plan for, hvem på afdelingen eller i praksis, der er ansvarlig for at tage samtalen

3. Sørg for at samtaler om intimitet bliver en fast rutine, fx i forbindelse med årlige kontroller

All rights reserved Sundhedstv