Kønssygdomme er ikke det eneste, der generer i skeden

Dette indlæg er opdateret: 27/01/2021
Forfatter: Bjarne Lühr Hansen (Læge og ph.d.)

Jeg får mange henvendelser fra unge kvinder, der er bange for, at de har fået en kønssygdom. Kvinderne klager over udflåd, svie, kløe eller lugt fra skeden. Og det kan da også være tegn på en kønssygdom, men der kan også være andre forklaringer.  

Klamydia er den hyppigste kønssygdom, og op mod hver tiende kvinde under 30 år har klamydia. De fleste kvinder kan ikke mærke, at de har klamydia og kan derfor – uden de ved det – bringe smitten videre. Symptomerne på klamydia er udflåd, svie ved vandladning og pletblødninger. Det er vigtigt at bryde smittekæden, og du skal derfor søge læge, hvis du mistænker, at du har fået klamydia. 

» Vil du vide mere om klamydia, så kan du se denne film om symptomer, forebyggelse og behandling af klamydia

Men der er altså også andre tilstande i skeden, som ikke er kønssygdomme, og som viser sig på forskellige måder. Her giver jeg en lynintroduktion til dem. 

Skedesvamp

Alle kvinder har lidt svamp i skeden. Men det er først, når svampen får overtaget i skeden, at det generer. De typiske symptomer er udtalt kløe og svie i og omkring skeden. Kløen kan blive meget voldsom. Både kløen og svien bliver værre, når man dyrker sex, men det er IKKE en kønssygdom. Nogle gange går skedesvamp over af sig selv, men de fleste vil få brug for svampedræbende creme, der kan købes i håndkøb.

» Se også en kort informationsfilm om skedesvamp her

Skedekatar 

Hver tredje kvinde vil i løbet af sit liv opleve mindst et tilfælde med skedekatar. Det er IKKE en kønssygdom, men nonner får aldrig skedekatar. Sagt på en anden måde: Skedekatar smitter ikke, men du får skedekatar af at dyrke sex. Det helt typiske ved skedekatar er en øget mængde udflåd, der lugter af fisk. Fiskelugten er særlig udtalt, når man dyrker sex. Skedekatar er ikke farligt og går tit over af sig selv. Du kan derfor med fordel købe mælkesyrebakterier til skeden og prøve det i nogle dage. Ved vedvarende eller udtalt skedekatar skal du forbi lægen og have en recept på antibiotika. 

Blærebetændelse 

Blærebetændelse er hyppig hos yngre kvinder. Blærebetændelse er heller ikke en kønssygdom, men kommer ofte i døgnet efter man har dyrket sex. Symptomerne på blærebetændelse er svie ved vandladning og hyppig vandladning. Mange tilfælde af blærebetændelse går over af sig selv uden behandling. Da blærebetændelse ikke er farlig, kan du godt derfor se det an et døgns tid uden behandling. 

» Se også denne informative film om blærebetændelse og få gode råd til forebyggelse

Før du kontakter lægen: Klør det, svier det eller lugter det? 

  • Svær kløe og svie i skeden kan skyldes skedesvamp: du kan prøve med creme mod skedesvamp (håndkøb) inden lægekontakt 
  • Fiskelugt fra skeden kan skyldes skedekatar: du kan prøve med mælkesyrebakterier til skeden (håndkøb) inden lægekontakt 
  • Svie ved vandladning kan skyldes blærebetændelse: du kan godt se det an 1-2 dage inden lægekontakt 

Bjarne Lühr Hansen

Bjarne Lühr Hansen
Bjarne er speciallæge i almen medicin og har haft sin egen lægepraksis gennem 25 år. Samtidig har han i mange år arbejdet med formidling af aktuelle og relevante sundhedsemner blandt andet gennem tekstforfatning til sundhed.dk. Formidling af sundhed og sygdom har været den røde tråd i hans arbejde både som forsker, underviser og læge.
All rights reserved Sundhedstv