RAMT AF TBE

“Jeg kunne ikke holde ud at åbne øjnene”

Dette afsnit handler om TBE (Tick Borne Encephalitis), en sjælden men alvorlig virus, der kan overføres til mennesker ved bid fra flåter, og som kan udvikle sig til hjernebetændelse.


I sommeren 2019 bliver Erling bidt af en flåt, og en uges tid efter bliver han rigtig utilpas. Først efter flere måneders udredning, hvor lægerne har mistænkt både en depression og kræft, står det klart, at Erling har TBE, der er en hjernebetændelse, som skyldes et virus, der overføres via bid fra skovflåter. I dag er Erling rask, men han lever med senfølger. Fx har han stadig svært ved at huske, og derfor får han i podcasten hjælp af sin kone Jeanne til at fortælle sin sygdomshistorie.

OM TBE OG FLÅTBÅRNE SYGDOMME

Flåtbårne sygdomme er en samlet betegnelse for sygdomme, der overføres af skovflåter. Flåter lever overalt uden for, hvor pattedyr og fugle færdes – fx skove, moser og enge – og kan være bærere af både bakterier eller virussygdomme, som kan blive overført til mennesker ved flåtbid.

Om TBE

TBE er en type virus, som flåten kan være bærer af. Der er særlig risiko for at blive smittet med TBE på Bornholm, hvor der er 2-4 tilfælde om året, men der ses også smitte i Nordsjælland og på Fyn. Derudover kan man blive smittet med TBE i andre europæiske lande, fx Sverige.

TBE og borelia

Både TBE og borrelia kan blive overført til mennesker gennem flåtbid. TBE er en virus, hvor borrelia er en bakterie. Borrelia er noget mere udbredt og har ofte mindre alvorlige forløb end TBE.

Hvis man bliver bidt af en flåt, der er bærer af TBE, sker smitten stort set med det samme. Men bliver man bidt af en flåt med borrelia, sker smitten først efter cirka 24 timer. For at undgå smitte med borrelia, kan man undgå bar hud på ben og arme i skoven og selvfølgelig undersøge for flåter og fjerne flåten så hurtigt som muligt.

Symptomer på TBE

Umiddelbart efter, at man er blevet smittet med TBE, vil man typisk ikke have nogen symptomer. Men inden for et par uger kommer der ofte influenzasymptomer. Man kan få ondt i led og muskler, hovedpine, træthed, kvalme, opkast. Disse symptomer varer typisk en uges tid og forsvinder så igen. TBE kan i sin yderste konsekvens føre til hjernebetændelse. Hvis dette sker, vil man efter lidt tid udvikle alvorligere symptomer som udtalt træthed, hovedpine, feber, smerter, forskellige forstyrrelser i hjernens funktioner, hukommelsesbesvær og få svært ved at tænke rationelt.

Diagnosen

Det er ofte svært at stille diagnosen TBE, da det er en sjælden sygdom, som kommer i to faser, hvor den første faser ligner en almindelig influenza. Men hvis man oplever symptomer fra centralnervesystemet eller udtalt træthed, vil lægen typisk lave en meget grundig sygehistorie, som afdækker, om man kan have været udsat for smitte.

For at stille diagnosen, kan man foretage en lumbalpunktur, hvor man kan finde tegn på, at der enten har været infektion eller se, at virus stadig er der.  

Forebyggelse

Den bedste forebyggelse mod TBE er at være opmærksom, hvis man færdes i områder, hvor man ved, at flåter har smitte i sig.

Man kan med fordel:

  • Undgå bar hud
  • Have tøj på med lange ærmer
  • Have lange bukser på
  • Have strømper på
  • Undgå højt græs
  • Bruge myggebalsam, der også virker mod flåter

Hvis man ofte udsættes for risiko for flåtbid i områder, hvor man ved, at der er TBE, kan man også overveje at lade sig vaccine med en TBE vaccine. Det vil være en individuel overvejelse, som man kan vende med sin læge.

Behandling

TBE er en virussygdom, som ikke kan behandles. Man er derfor nødt til at vente på, at den går over af sig selv. Den eneste behandling, man kan få, sigter mod at behandle, de symptomer sygdommen kan give, fx kvalme og hovedpine. Kroppen skal selv reagere på og nedkæmpe TBE-virus og det tager typisk lang tid, hvis sygdommen har nået at komme ind i hjernen.

Langvarige mén af TBE

30 % af dem, der får hjernebetændelse, får gener på langt sigt. Det kan være træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær, som man må døje med i årevis og til dels indrette sit liv efter.  

» Du kan læse mere om TBE her.

Dette afsnit er redigeret af
Redaktionslæge, Mads Koch Hansen


» Hør alle afsnit af podcastserien ‘Ramt af livet’ her

» Se også vores film om TBE her

All rights reserved Sundhedstv