- Læs transskription af filmen
-
Myte #1 om forstoppelse
Den første myte er, at hvis du har afføring dagligt, så kan det ikke være forstoppelse, der er tale om. Men ved forstoppelse er det jo hårde knolde af afføring, der sætter sig nede i endetarmen. Og der kan der sagtens være tynd afføring, der simpelthen glider uden om, som kommer ud. Så derfor kan du sagtens have afføring dagligt, også selvom du har forstoppelse.
Myte #2 om forstoppelse
Mange tror, at der må være noget galt med tarmen, hvis man har forstoppelse. Men forstoppelse er altså en tilstand, ikke en sygdom. Det er meget, meget sjældent, at der ligger en underliggende sygdom bag som forklaring på, at man har forstoppelse. Forstoppelse er en meget hyppig ting, som rammer de fleste af os på et tidspunkt.
Myte #2 om forstoppelse
Den tredje myte er, at mange tror, at tarmen kan blive doven af at bruge afførende medicin. Og det er ikke sandt. Med de afførende midler, vi bruger i vores dagligdag, som er dem, din læge også vil anbefale dig, der er der intet, der tyder på, at tarmen bliver doven af at få afføringsmiddel.
Gode råd til forebyggelse
Hvis først du har forstoppelse, så bliver du næsten nødt til at opstarte behandling for at komme af med det. Men der er en masse gode ting, du kan gøre for at forebygge, at du får det igen. Sørg for at drikke rigeligt med væske, og sørg for at have meget fiber i din kost. Og så er det en rigtig god idé med motion.
Hvis dit barn er forstoppet, så er det en god idé at kontakte lægen, fordi så skal I starte medicinsk behandling op med det samme. I kan selvfølgelig godt vente til i morgen tidlig med at ringe til lægen, men sørg for at behandling bliver startet hurtigst muligt.
I videoen afliver læge Ida Donkin tre typiske myter om forstoppelse og forklarer, hvad man kan gøre for at forebygge forstoppelse. Videoen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med