Hjemmeparenteral ernæring (HPN)

LÆGE TIL LÆGE 

Cirka 500-600 danskere er afhængige af hjemmeparenteral ernæring (HPN). Det kan skyldes, at tarmene ikke fungerer eller at større dele af tarmene er bortopererede, så tarmen ikke kan optage den nødvendige næring gennem mad, ernæringsdrikke eller sonde. Det er typisk de inflammatoriske tarmsygdomme som Chrons og Colitis Ulcerosa, der kan føre til tarmsvigt – men der er efterhånden flere patienter, der får behov for både parenteral og hjemmeparenteral ernæring på baggrund af kirurgiske komplikationer eller komplikationer til cancer.

Over to afsnit af ’Læge til læge’ kan du blive klogere på hjemmeparenteral ernæring.

I første afsnit fortæller Palle Bekker Jeppesen, professor og overlæge på Rigshospitalets afsnit for tarmsvigt og leversygdomme, om HPN, hvornår man som læge bør overveje at henvise til HPN, og hvordan behandlingen påvirker patienternes livskvalitet.

Udgivet 02.05.2024

I andet afsnit fortæller Louise Bangsgaard Antonsen, klinisk sygeplejespecialist på Rigshospitalets afsnit for tarmsvigt og leversygdomme, hvordan man som sygeplejerske griber den praktiske opstart og sygepleje an og hvad man gør, hvis man bliver i tvivl om noget undervejs.

Udgivet 02.05.2024

Abonner på ’Læge til læge’ i din foretrukne podcast-app. Så går du ikke glip af de nyeste udgivelser.

All rights reserved Sundhedstv