- Læs transskription af filmen
-
Myte #1 om influenza
Den første myte er, at du kan få influenza af at få influenzavaccinen. Og den er altså ikke sand. Den influenzavirus, der er i vaccinen, er fuldkommen ødelagt og destrueret. Så den vil aldrig kunne sætte en reel influenza i gang. Du kan godt få sådan lidt influenza-agtige symptomer ved at få lidt ubehag i kroppen, men det vil slet ikke ligne en normal influenzasygdom. Det er bare fordi, at kroppen aktivt arbejder med den vaccine, du har fået.
Myte #2 om influenza
En anden myte er, at forskellige fødevarer, som kombucha-te, ingefærshots og tilskud af C-vitamin, er noget, der kan forebygge eller behandle en influenza. Der er ikke nogen fødevarer, der kan booste dit immunforsvar på nogen måde til at gøre det stærkere, så du lettere kan forebygge eller bekæmpe sygdomme.
Når det så er sagt, så er der nogle enkelte studier, der har vist, at der kan være en lidt positiv effekt af at give C-vitamin, men kun hvis du i forvejen er i underskud af C-vitamin. Og det er der meget få danskere, der er.
Myte #3 om influenza
Den sidste myte er, at du kan få influenza, hvis du er blevet meget kold, eller du cykler rundt med vådt hår. Og det er heller ikke rigtigt. Det er nemlig sådan, at ved alle infektionssygdomme, skal der være en virus eller en bakterie tilstede for at du bliver syg. Når det så er sagt, så kan der godt være en medvirkende faktor i det at blive kold, fordi når du bliver kold, så vil dine blodkar klemme sig en smule sammen, og det kan gøre det svært for de hvide blodlegemer at komme ud og være tilstede til at bekæmpe de virus og bakterier, vi får.
Gode råd til forebyggelse
Det bedste, du kan gøre for at forebygge influenza, det er at holde en rigtig god hygiejne. Det vil sige at vaske dine hænder ofte og bruge håndsprit, hvis det er nødvendigt. Lad være med at pille næse eller bide negle. Prøv at holde dine fingre væk fra ansigtet.
I filmen afliver læge Ida Donkin tre udbredte myter om influenza. Filmen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med