- Læs transskription af filmen
-
Kan du huske, om du har haft influenza? Jeg kan kun huske, jeg har haft det en gang. Hvordan startede det? Det ved jeg ikke. Var det ikke noget med, at der var en masse i skolen, der blev syge? Jo. Der var mange, der blev syge.
Hvad er forskellen på influenza og influenza-lignende sygdomme?
Man kan tale om en influenzaepidimi, når der er en rigtig stor del af befolkningen, der er smittet samtidigt. Det er typisk i vintermånederne, specielt mellem december og marts. Det er være godt at være opmærksom på, at der er noget, der hedder influenza, og noget der hedder influenzalignende sygdomme. Der er mange, der tit forveksler de to forskellige tilstande. Influenzalignende sygdomme er det vi tit kender som forkølelse og hoste og andre almindelige øvre luftvejsinfektioner. Det er ofte nogle vi er ramt af flere gange om året, og det kan tage en lille uges tid at blive rask. Du vil oftest have lidt feber, gener omkring hals og næse samt udvikle snot og hovedpine. Det er de typiske symptomer.
Hvad er de mest hyppige symptomer?
En normal voksen dansker over 30 vil i gennemsnit opleve at få influenza en gang hvert femte år. Influenza oplever du ved, at sygdommen tager noget længere tid, ofte op mod 10-14 dage. Du kan få ret høje febertemperaturer omkring 40 grader. Du får voldsomme muskelsmerter, voldsom hovedpine og bliver rigtig medtaget af det. Man bliver rigtig sløj, og det begynder at blive ubehageligt, hvis nogle rører ved én. Man får hedeture og tit også en forkølet næse.
Hun kan være rigtig skidt tilpas. Både med feber og lidt hoste.
Gode råd til lindring af influenza-symptomerne
Når man bliver ramt af influenza, er det vigtigste, at man holder sig i ro og drikker rigeligt med væske. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tage smertestillende eller febernedsættende medicin.
Som regel går jeg ikke til lægen, for at hun skal få det bedre. Det kommer selvfølgelig an på, hvor slemt hun er ramt.
De fleste tilfælde af influenza går over af sig selv og kræver ikke lægekontakt. Hvis man dog er særligt hårdt ramt, eller er kronisk syg, så er det en god idé at opsøge læge og overveje behandlingsmulighederne. Det er vigtigt at understrege, at influenza er en virussygdom, og den kan derfor ikke behandles med antibiotika.
I videoen fortæller lægerne Laura Kverneland og Ida Donkin om influenzasymptomer og andre lignende sygdomme. Videoen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med
