SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Behandling af spiserørskræft
    Læs transskription af filmen

    Spiserørskræft

    Sygdommen har selvfølgelig gjort, at man tænker man ikke er udødelig.
    Jeg siger, med et glimt i øjet, til kirurgerne og lægerne, at de har givet mig 20-30 år ekstra at leve i. Og de skal selvfølgelig bruges fornuftigt.

    Symptomer før diagnosen

    Før jeg fik diagnosen kræft i spiserøret, havde jeg igennem mange år haft meget mavesyre. Jeg har haft lidt synkebesvær, men den sidste tid op til, der havde jeg virkelig smerter i maven, når jeg lå ned og skulle sove.
    Mine symptomer inden var helt klart synkebesvær, det blev vanskeligere og vanskeligere at synke maden. Bagefter er det jo tydeligt nok at forstå, at hvis der sidder en golfbold på tværs nede i halsen, så er det begrænset, hvor meget hul der er til at få maden ned.

    Diagnosen

    Efter jeg havde været hos egen læge, blev jeg indkaldt til en gastroskopi, og da den var foretaget, så sagde lægen til mig: ”Det der, det skal du nok påregne, det er kræft”. Det var noget af en mavepuster og da jeg tog derfra, så tog jeg med bussen til Rødovre station og der stod jeg så og tænkte, det her det er noget lort, og så kan jeg sådan set ikke huske mere, for så besvimede jeg.
    Noget af det første jeg gjorde, da det stod klart, at det her kunne være starten på slutningen. Der er en alvorlig risiko ved sådan et forløb, og jeg besluttede med mig selv, at jeg har haft et fantastisk liv, så hvis det var slutningen, så ville jeg være glad for det, jeg havde haft. Og så var der nogle praktiske ting der skulle styr på, hvis det var tilfældet. Så jeg havde en tjekliste, jeg fik gået igennem, og derfra kunne jeg koncentrere mig om, at jeg ville selvfølgelig overleve det, og igennem det.

    Behandlingsforløb

    Når man skal igennem et forløb for spiserørskræft, så starter man med at blive henvist til en onkologisk afdeling, hvor man får kemoterapi, efterfølgende bliver man henvist til operation. Og når man er færdig med operationen, går det lidt tid, så bliver man henvist igen til kemoterapi på en onkologisk afdeling.

    Kemoterapi

    Bivirkningerne ved kemo, for mit vedkommende, var meget få. Jeg tabte håret på kroppen, men ikke på hovedet. Og så havde jeg kulde i mine fingre og mine fødder.
    Lidt efter jeg var startet, havde vi fødselsdagsfejring, og vi skulle i Tivoli. Jeg tænkte, på med godt med tøj, fire vanter, tre halstørklæder og dobbelt uld. Men jeg havde været derinde, jeg tror i 20 min, så frøs jeg så meget, at jeg begyndte at tude. Jeg tuder, bare jeg skal fortælle om det.
    Efter kemoterapien, den første kemoterapi, der møder man en sygeplejerske, som informerer en omkring, hvad der er vigtigt, når man skal optimeres til en operation. Det der er vigtigt, er at man fortsætter sit funktionsniveau, det vil sige hvis man dyrker noget motion, hvis man er aktiv ude i haven, det er vigtigt at gå en lille tur hver dag. Så er det vigtigt for operationen, at man ophører med rygning og alkohol.

    Operation

    I forbindelse med operationen blev der fjernet seks centimeter på hver side af kræftknuden, og mavesækken blev så trukket op og syet sammen som spiserør.
    Efter operationen og man kommer hjem, så er man træt, man er mat og har nedsat appetit. Man har svært ved at finde en dagligdag igen, men man har også behov for at komme i gang igen, og man kan ikke gå for hurtigt i gang.
    Måden for mig har været at træne, så allerede der fandt jeg en motionscykel ude på gangen, så med stativ og føde igennem armen, så ud på den der cykel og prøve på at gøre klar igen. Fordi mit næste mål var at blive klar til kemo efter det her.

    Hverdagen efter behandlingen

    Samtidig med at jeg startede arbejde, startede jeg også lige så stille på at træne, og selvom jeg var træt, havde jeg jo så, at det skulle jeg igennem. Det giver mig velvære, at jeg har det godt med mig selv og min krop.
    Når man kommer tilbage til sin hverdag igen, når man har været gennem operation og kemoterapi, så kommer man tilbage til en hverdag, som skal til at fungere. Det kan være enormt svært. Man lever med nogle senfølger, både efter sin kemoterapi og efter operationen.
    Det er ikke ligesom andre sygdomme, hvor man har en sygdom og kommer tilbage. Der er taget noget ud og det giver nogle følgevirkninger, så det er et andet godt liv, jeg har nu her.
    Status i dag er, at de siger, jeg er kræftfri, og jeg lever, som om jeg ikke har kræft.
    Status pt. er, at kræften er væk, jeg blev sendt hjem efter det her forløb som raskmeldt og det er jeg stadigvæk.
    Sygeplejerske Marianne Melton fra kirurgisk klinik på Rigshospitalet giver gode råd til, hvordan patienter med spiserørskræft kan forberede sig på behandlingsforløbet. To patienter forklarer desuden deres oplevelse af at gennemgå behandling for spiserørskræft. Videoen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
    • Operation spiserørskræft
      Spiserørskræft
    • Spiserørskræft diætist SEO
      Spiserørskræft – Kost og hverdag

    Behandling af spiserørskræft

    Behandlingsforløb for spiserørskræft

    Hvis man  får konstateret spiserørskræft, vil man oftest blive anbefalet en kombination af kemoterapi og operation. Forløbet starter med en henvisning til en onkologisk afdeling, hvor man får kemoterapi, efterfølgende bliver man henvist til operation. Når man er færdig med operationen, bliver man igen henvist til kemoterapi på en onkologisk afdeling.

    Før operationen

    Før operationen anbefales et forløb med kemoterapi. Efter behandlingen møder man en sygeplejerske, som informerer om, hvordan man gør sin krop klar til en operation.

    Det er vigtigt, at man fortsætter sit funktionsniveau - for eksempel ved at dyrke motion eller være aktiv i haven, og ellers er det er vigtigt at gå en lille tur hver dag.

    Man skal desuden stoppe med rygning og alkohol.

    » Se mere om selve indgrebet her

    Efter operationen

    Når man kommer hjem efter operationen, vil man ofte være træt, mat og have nedsat appetit. Der venter desuden endnu et kemoforløb, som man skal gøre kroppen klar til.

    Det kan være svært at skabe en naturlig hverdag igen, men det er vigtigt at komme i gang igen, og man skal ikke være nervøs for at gå for hurtigt i gang. Vær desuden opmærksom  på, at mange vil opleve, at maven ikke kan rumme samme mængde mad som tidligere. Hør diætisten forklare om kost og spisevaner efter operationen.

    Dette afsnit er redigeret af

    Forløbssygeplejerske, Marianne Melton

    Juni 2022

     

    Lyt også til podcasten, 'Ramt af spiserørskræft', hvor Peder fortæller om sit forløb med sygdommen, eller læs mere om behandling hos Kræftens Bekæmpelse.

      Gode råd til samtalen med hospitalet

    • Invitér en pårørende med til samtalen
    • Skriv dine spørgsmål og tanker ned inden samtalen
    • Gør det klart under samtalen, hvad der er vigtigt for dig i forløbet
    • Operation spiserørskræft
      Spiserørskræft
    • Spiserørskræft diætist SEO
      Spiserørskræft – Kost og hverdag
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Spiserørskræft – Kost og hverdag Spiserørskræft diætist SEO Operation spiserørskræft Spiserørskræft
    Scroll to top