- Læs transskription af filmen
-
Hvad er kønsvorter?
Kønsvorter, eller kondylomer som det også hedder, er små gevækster, som man har på kønsdelene, og som er forårsaget af HPV, eller det, der også også hedder human papillomavirus. De kan se ud på mange forskellige måder. Det kan være alt fra små bitte hudfolder, til at være ret store blomkålslignende gevækster.
Kønsvorter er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme, vi har i Danmark. Heldigvis er tallet faldet kraftigt, efter vi har fået indført HPV-vaccinationen. Alle kan blive ramt af kønssygdommen. Det er en meget smitsom sygdom, så både mænd og kvinder er udsat. Man kan få det både på penis, i skeden og hele vejen om til anus.
Hvordan behandles det?
Hvis man har fået kønsvorter, så går man til sin læge, og er det i det tidlige stadie, så får man noget creme eller en lille pensel med hjem, så man selv kan behandle det. Men er man ude i en situation, hvor kønsvorterne er så store, eller sidder steder, hvor man ikke selv kan komme til dem, så kan man få hjælp hos en speciallæge.
Kan man forebygge kønsvorter?
HPV-vaccinen, som vi ved beskytter mod udvikling af livmoderhalskræft, peniskræft og analkræft, kan også beskytte mod kønsvorter. Det kan derfor være en god idé at overveje, om dine børn også skal have HPV-vaccinen for både at beskytte mod kræftformerne, men også for at beskytte mod denne kønssygdom.
Hvis man ikke vil smittes af kønsvorter, eller nogen som helst anden kønssygdom, så er det vigtigt at beskytte sig. Det gør man med kondom eller slikkelapper. Skulle det ske, at man bliver smittet alligevel, så skal man ikke være bekymret, for det er ikke en farlig sygdom, og man skal heller ikke skamme sig over det. Det vigtigste er bare, at man bliver behandlet, så derfor skal man søge læge og få noget hjælp, så man kan komme ud igen og have noget sex uden at være bekymret for at smitte andre.
I videoen fortæller læge Ida Donkin og sygeplejerske hos AIDS-Fondets tilbud Checkpoint Theis Smedegaard om kønsvorter, og hvad man skal være opmærksom på, hvis man opdager dem på sin krop. Videoen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med