SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Babys søvn
    Læs transskription af filmen

    Spædbørn sover meget

    Det lille spædbarn har brug for rigtig meget søvn. Derfor oplever man tit, at barnet sover meget. Man tænker, hvornår er min baby vågen? Et spædbarn har brug for 16 til 20 timer i døgnet.

    Børns indbyrdes søvn kan være meget forskelligt. Man kan opleve i mødregruppen eller hos ens veninder eller blandt søskende, at de sover helt forskelligt. Et barn har måske brug for rigtig meget søvn, et andet barn har brug for lidt mindre søvn.

    Kan baby sove for meget eller for lidt

    Der er mange, der spørger, kan barnet sove for meget eller for lidt? Normalt ville man sige, nej det kan de ikke, men der er dog nogle børn, som ikke får helt nok mad og bliver sløve af det, eller som har gulsot, og det sløver også kan komme til at sove lidt for meget.

    I skal være opmærksomme på at jeres barn gerne vil vågne og spise, og gerne vil være vågen med kontakt.

    Godt at vide om babys søvn det første år

    Barnet skal sove på ryggen. Det skal barnet indtil barnet selv kan vende sig om på maven, men indtil da skal de sove på ryggen.

    Barnet vil så ligge med hovedet til den ene og til den anden side. Der skal I huske at være opmærksom på, at barnet ikke kun har en yndlingsside, fordi barnets kranie er meget blødt. Hvis man kun ligger til den ene side, så kan kraniet blive helt skævt.

    Barnet skal ikke bruge hovedpude. Det er ikke godt for nakken, og det kan lukke lidt af for åndedrættet. Så barnet må først, når det er et år, bruge hovedpude.

    Baby sover mest i starten

    De første par måneder kan jeres baby sove alle steder, fordi de har været vant til ekstremt larm inde i maven. Hjertet har hamret, og tarmene har larmet. Derfor er det fint de første par måneder, at have dem sovende, der hvor I er, så de kan høre jeres stemmer. Måske hører de storesøskende grine og lege, for det vågner de faktisk ikke af.

    Så kommer der en periode ved to månedersalderen, hvor hvid støj ikke længere beroligere dem men vækker dem. Der kan man begynde at lægge dem andre steder hen.

    Må baby sove udenfor?

    Vi er nok et af de eneste lande i verden, der lægger vores børn ud og sove hele året rundt. Barnet må ikke komme ud at sove, hvis det er mere end minus 10 grader, eller hvis barnet er sløjt, forkølet, lidt syg. For så er det vigtigt at kunne holde øje med barnet, og så er det rart at have det indenfor.

    Gode vaner ifht. babys søvn

    Det man skal huske med et lille spædbarn er, at de sover meget i REM-søvnen altså den overfladiske søvn. Derfor kan man godt tænke, ej nu sover mit lille barn rigtig godt, nu lægger jeg det fra mig og pling, så vågner baby op igen. Det er fordi, der er et stillingsskift eller et temperaturskift. Hvordan kan I svøbe barnet, så barnet ikke mærker, det bliver skiftet til en anden stilling eller en anden temperatur.

    Hjælp babys søvn på vej

    Barnet er født med at være helt tæt på dig inde i maven, så når du skal hjælpe dit barn til at sove, så er det de metoder, som barnet har kendt, der hjælper. Man skal ikke tænke: åh nej, nu starter jeg en dårlig vane ved at have mit barn meget tæt, fordi barnet er født med en dårlig vane. Barnet er født med at være tæt på, putte og varme og hjertelyd.
    I filmen giver sundhedsplejerske Dorte Fischer gode råd til babys søvn, herunder hvor meget og hvordan babyer skal sove. Filmen er sponsoreret af Arla Baby&Me® Organic.
    • Babymad: Kom godt i gang
      Babymad: Overgang fra flydende til fast mad
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder

    Babys søvn

    Små spædbørn har brug for rigtig meget søvn, og man kan som forældre opleve, at det lille barn ikke er vågent særlig meget. Typisk har et lille spædbarn brug for mellem 16 og 20 timers søvn i døgnet. 

    Sover mit barn for meget eller for lidt?

    I udgangspunktet kan babyer ikke sove for meget. Spædbørns søvn kan være meget forskellige, og nogle børn kan have brug for mere eller mindre søvn end andre børn på samme alder.

    Nogle ting kan dog sløve barnet og betyde, at det sover mere end nødvendigt. Det kan være, hvis barnet ikke får nok mad, eller hvis det har gulsot. Derfor skal man være opmærksom på, at barnet også har lyst til at være vågent ind imellem samt at spise og have kontakt.

    » Få også sundhedsplejerskens gode råd til amning og opstart på babymad 

    Hvornår kan baby sove på maven?

    Barnet skal sove på ryggen, indtil det selv kan vende sig om på maven. Når barnet sover på ryggen, kan det ligge med hovedet til den ene eller den anden side. Her skal man som forælder være opmærksom på, at barnet ikke kun ligger med hovedet i den samme retning, da små børns hoveder er meget bløde og kan forme sig eller blive skævt, hvis det ligger alt for meget til den samme side.

    Det kan være skadeligt for nakken, hvis det lille barn sover med hovedpude og samtidig kan det lukke lidt af for luftvejene. Derfor skal barnet sove uden hovedpude indtil det er 1 år gammelt. 

    Hvor skal min baby sove?

    De første måneder kan den lille baby sove næsten alle steder, fordi den har været vant til en masse støj i maven. Derfor vågner den ikke af forældrenes stemmer eller eventuelle søskendes larm - det kan tværtimod virke beroligende.

    Efter nogle måneder kan barnet begynde at vågne af støjende omgivelser, og så kan det være godt at lægge barnet et andet sted hen at sove. Det kan være udenfor eller i et andet rum. 

    Barnet må dog ikke sove udenfor, hvis det er koldere end minus 10 grader, eller hvis barnet er sløjt eller forkølet.

    Gode råd til at putte dit barn

    Små børn sover meget af den overfladiske søvn - også kaldet REM søvn. Derfor kan man ofte tro, at barnet sover, men hvis man så rykker sig eller vil lægge barnet fra sig, vågner det nemt igen. 

    Forældre må derfor prøve sig frem, så barnet ikke mærker for meget til, at deres sovestilling eller temperaturen omkring dem skifter. Man kan eksempelvis prøve at svøbe barnet, så det ikke mærker til de skiftende omgivelser. 

    Teksten er redigeret af sundhedsplejerske Dorte Fischer og praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

      Gode råd til babys søvn fra sundhedsplejersken

    • Varme, putte og hjertelyd kender baby fra maven, og derfor kan de samme metoder bruges, når der skal puttes
    • Prøv dig frem med at svøbe barnet, så det ikke mærker når du lægger det fra dig, skifter stilling eller temperaturen skifter
    • Babyer sover forskelligt - nogle meget og andre lidt mindre. Vær opmærksom på, at barnet også indimellem har lyst til at være vågent, spise og have kontakt
    • Barnet skal sove på ryggen, indtil det selv kan vende sig om
    • Barnet skal sove uden hovedpude til det er 1 år gammelt - det er af hensyn til nakken og luftvejene
    • Vær opmærksom på, at barnet sover med hovedet i begge retninger, når det sover på ryggen
    • Når barnet er nogle måneder gammelt, kan det sove udenfor eller i et andet rum
    • Barnet må ikke sove ude, når det er koldere end minus 10 grader eller hvis det er sløjt eller forkølet
    • Babymad: Kom godt i gang
      Babymad: Overgang fra flydende til fast mad
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Amning: Den første tid Amning: gode råd til den første tid Når baby græder: Gode råd til forældre Når baby græder
    Scroll to top