SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Amning: Den første tid
    Læs transskription af filmen

    Det er svært og hårdt at amme

    Sundhedsstyrelsen anbefaler fuldamning. Det vil sige, at man udelukkende giver modermælk fire til seks måneder af barnets første leveår.

    Som sundhedsplejerske oplever jeg rigtig mange mødre, som taler om, at de gerne ville have vidst, hvor svært og hårdt det egentlig er at starte amning op. De har set nogen sidde på café og 'hyggeamme' og tænkt: nå det er da let at amme. Men det er faktisk noget, man skal øve sig i. Det er ikke bare noget, man kan.

    Amning kan være smertefuldt i starten

    Det er rigtig hårdt, og det gør ondt, og det vil ofte gøre ondt i to til tre uger. Derefter skal det også gerne begynde at blive bedre. For nogen kommer amningen ikke til at fungere, og det bliver ved med at volde voldsom smerte. Så er der jo gudskelov andre alternativer.

    Det er vigtigt, at man som mor kan tage den beslutning, og man skal huske, at man er en god mor, hvis man kan tage den beslutning. For moderskabet sidder ikke i brysterne.

    Det er vigtigt, at barnet bliver lagt til rigtig tidligt. Så allerede på fødegangen bliver lille baby lagt op til brystet og prøver at få fat og sutte. For det er vigtigt at få gang i det sutteri rigtig tidligt.

    På fødegangen kan man få hjælp af jordemoderen. Så tag imod den hjælp, man kan få der. Din sundhedsplejerske kommer jo også rimelig tidligt. Allerede på fjerdedagen kan du få besøg sundhedsplejersken. Hvis du tænker, jeg har faktisk problemer før, så er du altid velkommen til at ringe.

    Mor og baby - hud til hud

    Hud til hud mor og baby er også rigtig vigtigt. Mælken løber til, når mor mærker babys hud, og baby får lyst til at sutte, når baby mærker mors hud. Så brug rigtig meget det. Læg jer med hinanden, mor og baby med en dyne over, og hyg jer sammen.

    Det påvirker også meget, hvis man har mange gæster. Fordi at sidde og amme, og det er svært og hårdt, det er svært, hvis huset er fyldt med gæster, der skal vartes op, eller man skal være til stede.

    Så tag ro på, luk jer lidt inde som familie, og brug rigtig meget tid på at hygge om hinanden og med hinanden, og støt mor i ammeforløbet. Det gør en forskel.

    Amningen starter med råmælk

    I starten når du ammer, vil der kun være råmælk. Det vil sige, at der ikke vil være så meget mælk. Så dit barn vil gerne sutte rigtig hyppigt og rigtig meget. Det er også vigtigt, for mælken skal løbe til, og det gør mælken kun, hvis baby sutter rigtig meget. Så på den måde kan du næsten ikke amme for meget den første uge til 14 dage.

    Det er en rigtig god idé at amme om natten også. Du vil også opleve, at din baby er sulten om natten. Det gode ved at amme om natten er, at der er ro på. Mor hviler sig, og baby er også i hvile. Og nogen kan det give, at baby får et bedre sut, og at mors mælk løber bedre til.

    Våd ble og afføring

    Som forælder kan man godt være bekymret for: får mit barn nok mad? Det kan være svært at se på en lille nyfødt. Men nogle af de tegn, du skal kigge efter, er: våde bleer og afføring.

    Et andet tegn er selvfølgelig, når du får vejet din baby, at du kan se, at baby tager på. Men der vil man måske opleve det første stykke tid, at baby godt kan tabe sig lidt. Så man skal ikke blive bekymret, når barnet taber sig inden for den første uge eller 14 dage. Men derefter skal barnet også til at tage på.
    Mange nybagte forældre oplever, at amning er svært og hårdt i starten. Sundhedsplejerske Dorte Fischer giver dig og din partner gode råd til at håndtere den første tid med amningen. Filmen er sponsoreret af Arla Baby&Me® Organic (fra 6 måneder).
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder
    • D-vitamin til baby
      D-vitamin til baby

    Amning: Den første tid

    Det kræver øvelse at lære at amme

    Vær opmærksom på, at det kræver øvelse, når man starter op på amning. Det er noget, som både moderen og den nyfødte baby skal øve sig i. Allerede på fødegangen prøver man at lægge baby til ved brystet, så man hurtigt kan få gang i amningen. Mange nybagte forældre vil opleve, at amning kan være rigtig hårdt og svært i starten. Hav tålmodighed i de første uger, og få støtte og hjælp af din jordemoder og sundhedsplejerske samt partner og familie i starten.

    Udfordringer med amning

    For mange mødre vil det være smertefuldt at amme i de første to til tre uger, men derefter skal du gerne kunne mærke en forbedring. Hvis amningen bliver ved med at være smertefuld eller udfordrende efter nogle uger, er det vigtigt at kunne mærke efter, om man skal prøve andre alternativer af. Det kan være en god idé at tage en snak med sundhedsplejersken om muligheden for at stoppe med amning.

    Hvor meget mælk skal baby have?

    Det er meget naturligt, hvis man som forældre er i tvivl om, hvor meget mælk den lille baby skal have i starten. Her er nogle tegn, du kan holde øje med, og som viser, at din baby får nok mad:

    • Våde bleer
    • Afføring i bleen
    • Baby tager på i vægt (vær opmærksom på, at baby godt kan tabe sig i løbet af den første uges tid. Herefter skal baby begynde at tage på)

    Hvordan løber mælken til?

    I starten af ammeforløbet vil der kun være råmælk i brysterne, indtil mælken er løbet til. For at få mælken til at løbe til skal baby sutte rigtig meget. Derfor kan du næsten ikke amme for meget i løbet af de første 14 dage. Det kan være en god idé også at amme om natten, da der her er ro på hos både mor og baby, hvilket kan hjælpe barnet med at få godt fat i sutteriet. 

    » Du kan også få sundhedsplejerskens gode råd om babys søvn her.

    Hvor længe skal man amme?

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man fuldammer i de første fire til seks måneder af barnets første leveår. Det vil sige, at barnet udelukkende får modermælk i denne periode. Når barnet er omkring 4-6 måneder, kan man påbegynde overgangen fra flydende til fast mad.

    » Få meget mere information om babymad og overgangen til fast føde her.

    Ammeteknikker og ammestillinger

    Det er vigtigt at holde øje med, hvordan din baby sutter. Får baby åbnet munden og får godt fat på brystet, eller ligger baby blot og sutter på brystvorten? Hvis baby ikke får ordenligt fat, kan det være en af forklaringerne, hvis man har problemer med amningen. Du kan med fordel bede om hjælp fra din sundhedsplejerske til at vurdere, om din baby sutter ordentligt.

    Til at hjælpe amningen i gang findes der mange forskellige ammestillinger. Det er en god idé at prøve forskellige stillinger af i starten, indtil du finder en eller flere, der fungerer for dig. 

    » Få flere gode råd til ammestillinger og ammeteknikker 

    » Læs også dette blogindlæg om, hvordan du undgår brystbetændelse 

     

    Teksten er redigeret af sundhedsplejerske Dorte Fischer og praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

      Gode råd til at komme i gang med amning

    • Tag imod den hjælp du kan få af din jordemoder allerede på fødegangen
    • Bed om hjælp fra din sundhedsplejerske, hvis du oplever problemer med amningen i de første dage - også gerne før sundhedsplejersken kommer hjem forbi første gang
    • Sæt rigeligt tid af til at have hud mod hud kontakt med baby. Det hjælper både med at få mælken til at løbe til, og det giver babyen lyst til at sutte
    • Sørg for at have ro på derhjemme i starten, da det kan tage fokus fra amningen, hvis huset er fyldt med gæster
    • Støt moderen i ammeforløbet - både som partner, familie eller venner, fx ved at hente noget at drikke, imens hun ammer eller sørge for, at hun får hvile imellem amningerne
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder
    • D-vitamin til baby
      D-vitamin til baby
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Babymad: Overgang fra flydende til fast mad Babymad: Kom godt i gang Gode råd om babys søvn Babys søvn
    Scroll to top