SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Babymad: Overgang fra flydende til fast mad
    Læs transskription af filmen

    Fra modermælk til babymad

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke starter, før barnet er fire måneder og ikke senere end seks måneder på overgangsmad. Altså det vil sige ske-mad.

    Fordi barnet kan indtil da udelukkende klare sig på modermælk og modermælkserstatning. Og hvis alt går godt, så venter man netop. Så er det en god ide at vente til seks måneder. Hvis barnet trives rigtig fint, så vent bare til seks måneder med at starte.

    Klar til babymad

    Hvornår kan du så se, at dit barn er parat til at skulle spise. Der er nogle tegn, som vi ved, barnet viser. Det vi kalder 'det åbne vindue'.

    Det er ofte ved, at barnet begynder at kigge lidt efter, når I andre sidder og spiser. Så sidder baby og kigger efter det, I spiser. Følger måske jeres gaffel op til munden.

    Det kan også være, jeres baby virker mere sulten. Den bliver ligesom ikke mæt nok af mælken, der skal noget andet til. Vågner meget om natten og er urolig om dagen. Alle de der små tegn er noget: nu er mit barn ved at være klar til at skulle have lidt fastere føde.

    Ske-mad skal være en god oplevelse

    Når I starter med ske-mad, så skal det være en god oplevelse for barnet. Og selvfølgelig også en god oplevelser for jer. Så det skal være et godt tidspunkt, hvor baby ikke er træt, hvor baby er glad og tilfreds og ikke rigtig sulten. Fordi hvis baby er rigtig sulten, så er det meget uoverskueligt at få stukket en ske i munden.

    Men husk også at smile, når du giver maden. Så barnet oplever, at du synes, det er lækkert. For jeres barn spejler sig i jer. Så hvis du ser sur ud, fordi du måske ikke bryder dig så meget om grød, så tænker din baby: uha det der, det skal jeg da ikke have ind i munden.

    Hvis der er noget, barnet ikke kan lide, hvor du kan se, at der bliver skåret ansigter, og barnet vil ikke have det ind. Så spring det over. Fordi det er ligemeget, det skal bare være en god oplevelse.

    Mange børn kan faktisk godt lide selv at have en ske i hånden. Sådan så I sidder med en ske, men der er også en ske hos baby. Fordi så føler de også lidt, at de er med.

    Babys første mad er ren øvelse

    Det er vigtigt at huske, at det er øvelse i starten. Barnet skal lære at skubbe sin tunge bagud for at skubbe maden ned.

    Så i starten er det ren øvelse, hvor I vil opleve, at meget af maden vil blive skubbet ud. Og det er ikke fordi, de ikke kan lide maden. Det er simpelthen fordi, de skubber det ud, fordi: hvordan får jeg det skubbet tilbage. I skal bare lave en lille portion, for der vil ikke blive spist særlig meget.

    Skal baby have ske-mad hver dag i starten

    Og så øv hver dag. Det behøver ikke være det samme tidspunkt. Det kan være, at den ene dag er baby klar om morgenen. Den næste dag er det om eftermiddagen. Og hvis der er en dag, I skal noget andet, så er det også okay at springe over i starten.

    Ofte når der er gået en uge eller to, så kan barnet bedre og bedre finde ud af det. Og der er nogle få børn, der bare siger haps, og så er det nede, og det er jo fantastisk.
    Sundhedsplejerske Dorte Fischer giver i filmen gode råd til, hvordan man kommer godt i gang med at give sin baby ske-mad og fastere mad. Filmen er sponsoreret af Arla Baby&Me® Organic (fra 6 måneder).
    • Gode råd om babys søvn
      Babys søvn
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder

    Babymad: Overgang fra flydende til fast mad

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man starter med ske-mad, også kaldet overgangsmad, når barnet er mellem fire og seks måneder. Hvis barnet trives rigtig fint på modermælk, er det fint at vente med at starte til barnet er seks måneder.

    Tegn på at din baby er klar til fastere føde 

    Det kan være svært at vide, præcist hvornår babyen er klar til sin første mad. Men der er nogle særlige tegn, man kan holde øje med: 

    Måske begynder barnet at kigge efter den mad, I andre spiser. Eller måske holder barnet øje med gaflens bevægelse op til munden.

    Det kan også være, at barnet begynder at virke mere sultent ved fx at vågne meget om natten eller være urolig i løbet af dagen.

    » Hør også sundhedsplejerskens gode råd til babys søvn her

    Kom godt i gang med ske-mad

    Når man starter med babymad eller ske-mad, skal det først og fremmest være en god oplevelse for både baby og forældre. Derfor skal man være opmærksom på følgende:

    • Vælg et tidspunkt, hvor din baby er glad og tilfreds og ikke for træt.
    • Vær opmærksom på, at din baby ikke er alt for sulten, for så kan det være uoverskueligt at skulle prøve at spise ske-mad. 
    • Husk at smile, når du giver din baby mad, så han eller hun oplever, at du også selv synes, det er lækkert.
    • Hvis der er noget, din baby ikke vil spise, så spring det over og prøv noget andet. Det vigtigste er, at det er en god oplevelse at spise.
    • Giv eventuelt din baby sin egen ske til at vifte med, mens der spises, så han eller hun føler sig som en del af måltidet.

    Øvelse gør mester

    I starten handler det om at øve sig, fordi barnet skal lære at skubbe sin tunge bagud og skubbe maden ned i halsen. Rigtig meget af babymaden vil komme ud igen, indtil barnet har fået helt styr på det med tungen. Det tager typisk en uge eller to.

    Babyer vil ofte ikke spise så meget i starten. Derfor er det fint kun at lave en lille portion grød eller andet babymad. Man behøver heller ikke øve sig på det samme tidspunkt hver dag. Mærk i stedet efter, hvornår barnet er mest klar. Nogle dage lader det sig måske ikke gøre, og det er også helt fint i starten.

    Teksten er redigeret af sundhedsplejerske Dorte Fischer og praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

    • Gode råd om babys søvn
      Babys søvn
    • Når baby græder: Gode råd til forældre
      Når baby græder
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Allergi­vaccination (ved svær høfeber) Allergivaccination ved sværhøfeber Amning: gode råd til den første tid Amning: Den første tid
    Scroll to top