- Læs transskription af filmen
-
Hvad kendetegner svær høfeber?
Der findes mild høfeber, som er forbigående med få symptomer fra øjne og næse, og så findes der svær høfeber, hvor patienterne er rigtig plaget. De hyppigeste symptomer, som vi bruger i denne klassifikation, det er, hvis man har påvirkning af sin dagligdags gøremål, hvis man har natlige symptomer.
Allergisk reaktion ved husstøvmideallergi
Når jeg har et slemt anfald, så kan jeg få kløende øjne, jeg nyser rigtig meget, og det værste er næsten, at jeg kan opleve sådan en kløende fornemmelse i mit svælg og min gane. Fordi det forekommer mest, når jeg ligger i min seng, så påvirker det også min søvn. Og det gør, at jeg kan virke meget mere ukoncentreret, når jeg for eksempel er i skole. Og jeg er meget træt.
Hvornår skal man behandles for svær høfeber?
Hvis man har de her symptomer og er påvirket i særlig svær grad, hvor det går udover ens livskvalitet. Eller hvis man generelt har så svære symptomer, at den normale lokalbehandling med antihistamin og næsespray eller øjendråber ikke er tilstrækkelig. Så taler man typisk, om det vi kalder for svær høfeber. Og de skal henvises til en specialist med henblik på yderligere behandling og eventuelt allergivaccination.
Vi ved ikke præcis, hvor mange der i Danmark har, det vi kalder for svær høfeber, men i 2019 ved vi, at der var 14.000 mennesker i behandling med allergivaccination mod høfeber.
Forløb hos allergispecialist
Det jeg gør som specialist, når jeg møder en patient med svær høfeber er, at vi først og fremmest taler patientens symptomer igennem for at identificere, hvad det er for nogle allergener, patienten typisk vil være overfølsom over for.
Jeg begyndte at nyse meget, jeg begyndte at få kløende øjne, og besvær med at trække vejret. Og det fik mig egentlig til at søge læge, hvor jeg så fik foretaget en priktest, og ganske rigtigt så var der noget galt, og det var, at jeg havde husstøvmideallergi.
Hvordan kan man selv forebygge en allergisk reaktion?
Det er mit lille værelse, 6 kvadratmeter, men meget tilfreds. Det er ret vigtigt, at der ikke ligger alt muligt. Der skal ikke ligge en hel masse vasketøj over det hele, for det er jo også her, at de trives. Så der skal være frit, hvor der kan være frit.
Jeg føler, at jeg har fået kontrol over min husstøvmideallergi. Jeg ved, hvordan jeg skal reagere, hvis jeg får en allergisk reaktion, og jeg ved, hvordan jeg skal forebygge at få denne her allergiske reaktion via jævnlig rengøring. Jeg skifter sengetøj en gang om ugen, og så får dynen lige lov til at komme ud og hænge lidt uden for i det friske vejr. Og puderne skal lige slås godt og grundigt igennem også. Sådan.
Hvornår anbefales allergivaccination?
I første omgang vil man forsøge at optimere lokalbehandlingen med antihistaminer, næsespray og øjendråber, for at være sikker på at man har taget behandlingen på den korrekte måde, og i den korrekte dosis, for at få tilstækkelig symptomlindring. Og hvis det så ikke er tilstrækkeligt, så vil man typisk gå videre for at se, om patienten kan være kandidat til allergivaccination.
To forskellige former for allergivaccination
Der findes to forskellige former for allergivaccination. Den ene er injektionsterapi, som vi har kendt i over hundrede år, og den findes for samtlige af vores standard-allergener. Den anden type allergivaccination, som man kan vælge, er en tabletvaccination. Og den findes for nu kun for græs, birk og husstøvmider.
Man kan godt blive vaccineret mod flere forskellige allergier på samme tid. En hyppig kombination er græs, birk og husstøvmider. Injektionsbehandling starter meget intensivt med en injektion én gang om ugen i de første 15 uger, hvorefter man når, det vi kalder vedligeholdelses-stadiet. Og derfra kommer man til behandling én gang hver sjette til ottende uge i de efterfølgende, forventeligt, cirka tre år.
Forløbet med tabletbehandling er lidt anderledes. Man starter med at få den første dosis under supervision af sin læge, hvorefter man i virkeligheden varetager behandlingen på egen hånd, med en tablet om dagen hjemme hos sig selv i tre år.
Løbende evaluering af behandlingens effekt
Fælles for begge behandlingerne er, at man gør status efter cirka et år, for at vurdere om man synes, at der har været tilstrækkelig effekt, og om man skal køre videre med behandlingen. Har der ikke været tilstrækkelig effekt, stopper man behandlingen efter det første år. Der kan være fordele og ulemper ved begge typer af vaccinationsbehandling, og man bør i samråd med sin specialist vælge den der passer bedst til en.
Hvis du er plaget af svær høfeber kan allergivaccination være en af behandlingsmulighederne. I filmen fortæller lunge- og allergilæge Christian Wøhlk om typiske symptomer og de mest almindelige behandlinger. Filmen er sponsoreret af ApoPro.
Sponsoreret af