- Læs transskription af filmen
-
Hvad er græspollenallergi?
Græspollenallergi er en overfølsomhedsreaktion. Kroppen reagerer imod græspollen, når der er opstået en ubalance i immunforsvaret, som giver symptomer.
Symptomerne på græspollenallergi, oplever man ved røde kløende øjne, tilstoppet eller løbende næse, man nyser meget, og mange oplever uoplagthed eller træthed, i de perioder, hvor de har allergien. Man kan også få det i sværere grad, hvor man har astma og hvæsende vejrtrækning. Og nogle oplever symptomerne så kraftigt, at de har vært ved at passe arbejde og studie, så det findes og opleves på mange forskellige måder.
Hvornår er symptomerne mest udtalte?
Symptomerne er mest udtalte i sommerhalvåret, og typisk fra slut maj til august. Og man plejer at sige, at hvis man har allergi omkring Sankt Hans, så er det græspollenallergi. Man kan have symptomer helt fra februar til oktober, og det er fordi, mange oplever at have allergi overfor flere ting. Og har man det i dé perioder, vil det typisk være allergi overfor træpollen eller andre ting. Oplever man, at have allergi hele året, kan det være fordi man har allergi overfor husstøv, husdyr eller fødevarer, men symptomerne vil mange gange være de samme.
Man kan følge pollentallene på internettet, enten på DMIs hjemmeside eller Astma-Allergiforbundets App, hvor det dagligt opdateres. Og så oplever mange, at når det er varmt, tørt og måske blæsende, er der meget pollen i luften, og man får meget allergi, hvorimod i regnvejr, vil det være væsentligt mindre.
Hvordan stilles diagnosen græspollenallergi?
Diagnosen, græspollenallergi, stilles ud fra de beskrevne symptomer, og perioden man har det. Hvis man går til sin læge, vil man blive spurgt ind til symptomer og tidspunkter. Og det kan være en fordel, at man har ført en slags dagbog op til, så man kan huske, hvornår man havde symptomer. Man kan også sige, at det ikke er normalt at nyse og have kløende røde øjne, så derfor er det godt at snakke med sin læge, hvis man har det i længere tid. Hos lægen kan man også få lavet en blodprøve eller en priktest, hvor man tester overfor specifikke ting, men det er lægen, som afgør, hvad der er bedst i dit tilfælde.
Hvordan behandles græspollenallergi?
Man behandler græspollenallergi på flere måder. Man kan købe næsespray, øjendråber eller allergipiller på apoteket. Har man ikke tilstrækkelig effekt, eller har man bivirkninger, så kan lægen ordinere andre former for øjendråber, næsespray og allergipiller.
Nogle taler også med lægen om at få en form for vaccination, hvor man får en længerevarende, forebyggende behandling. Vaccination kan både være i form af indsprøjtninger, som man får hos lægen, eller det kan være som tabletter, som man tager derhjemme. Det er vigtigt at gå i dialog med lægen om, hvad der passer bedst til din allergi. Nogle oplever en så påvirket livskvalitet og så alvorlige symptomer, at de må henvises til en specialist. Og igen er det i dialog med egen læge, at man finder ud af, hvordan man får den rigtige behandling, og hvem der skal varetage den.
Hvornår skal man kontakte sin læge?
Man skal kontakte sin læge, hvis den medicin man bruger, ikke virker tilstrækkeligt. Eller hvis man har bivirkninger, i form af træthed og sløvhed. Eller hvis man har en påvirket livskvalitet, der gør, at man har svært ved at passe studie og arbejde. Det er subjektivt, hvornår man oplever, at ens livskvalitet er så påvirket, at man ikke kan fungere i hverdagen, men det er vigtigt, at man mærker efter, og ikke lader sig begrænse af sin allergi, men får tilbudt den rigtige behandling, så man kan have en normal dag.
Hvad er dit vigtigste budskab?
Det vigtigste budskab er, at rigtig mange oplever, at have allergi, så derfor skal man have en behandling, der passer til en, den skal være uden for mange bivirkninger, uanset om man har det i mild, moderat eller svær grad. Det er vigtigt, at man ikke får en påvirket livskvalitet, men at man får hjælp, og der findes hjælp til alle former for allergi, så man kan have en god hverdag.
Mange danskere lever med allergi overfor græspollen. I filmen fortæller læge Mads Koch Hansen om typiske symptomer på græspollenallergi og de mest almindelige behandlinger. Filmen er sponsoreret af ALK.
Sponsoreret af