- Læs transskription af filmen
-
Hvad er forstoppelse?
Forstoppelse er, når afføringen hober sig op i din endetarm og kan være svær at komme af med. Der er selvfølgelig forskellige grader af det. Ved nogle vil det give en lille smule ubehag, og andre kan have rigtig svær forstoppelse, hvor der kan være mange smerter ved det.
Han havde nogle ture, hvor han skreg, og vi ikke rigtig kunne trøste ham på nogen måde, og man prøver først at give ham lidt mad, og det hjælper ikke, det gør det faktisk kun værre. Vi kunne simpelthen bare ikke trøste ham. Han græd i flere timer nogle gange, så det var hårdt i starten.
Hvorfor får spædbørn forstoppelse?
Der er mange spædbørn, der oplever forstoppelse, idet de overgår fra flaske eller brysternæring til den faste føde. Der er en del småbørn, som får flaskeernæring, som også kan have flere problemer med at komme af med afføringen, fordi mælkeerstatningen kan være lidt sværere for de små børns tarme.
Det kunne vi jo se på hans lille kropssprog. Han trak sig meget sammen, og det var tydeligt at se, han havde ondt, fordi han begyndte at græde og være urolig, og så kunne vi høre, han havde meget luft i maven.
Hvorfor får ældre børn forstoppelse?
For de lidt ældre børn kan man opleve, at de får det i forbindelse med, at de skal lære at gå på toilettet og smide bleen. Der er også en hel del børn i skolealderen, der simpelthen glemmer at give sig selv tid til at gå på toilettet, og får nogle dårlige toiletvaner, fordi de har travlt med at lege med alle mulige andre.
Altså hvis ikke hun har haft afføring i et par dage, så er det, at alarmklokken begynder at ringe.
Hvordan kan du behandle forstoppelse hos dit barn?
Hvis dit barn har forstoppelse, så er det rigtig vigtigt, at I får sat behandlingen i gang med det samme. Så der skal I snakke med jeres læge om, hvad det er for en behandling, der passer bedst til dit barn.
Gode råd til forebyggelse
Når det så er sagt, så er der rigtig mange gode råd til, hvordan du kan forebygge forstoppelse i fremtiden hos dit barn, for det er selvfølgelig noget, der kan komme igen. Det er rigtig vigtigt med nogle gode toiletvaner. Det vil sige, at man skal snakke med sit barn om at gå på toilettet 5-6 gange om dagen. Det er også vigtigt at drikke masser af væske og have masser af fibre i kosten, og at barnet er meget i bevægelse. Motion er også noget, der kan forebygge forstoppelse.
De helt små babyer kan godt opleve at få problemer med det, når de overgår til fast føde, når de er 4-6 måneder gamle. Der kan I fint give dem sveskegrød, som indeholder en masse fibre, der er med til at forebygge forstoppelse.
I videoen forklarer læge Ida Donkin om symptomerne på forstoppelse hos børn, og hvad man kan gøre for at forebygge det. Videoen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med