- Læs transskription af filmen
-
Hvordan er udsigterne for behandling af hjerteflimmer?
Når man får stillet diagnosen atrieflimmer, så skal man ikke fortvivle, fordi vi har mange gode behandlingsmuligheder. Vi starter altid med de blideste ting, og så kan man trappe op, hvis der stadigvæk er gener. Og så er det mit indtryk, at de fleste har det rigtig godt.
Jeg hedder Juliane Theilade og er speciallæge i hjertesygdomme. Når vi har en patient, hvor vi opdager, at de har hjerteflimmer for første gang, så tænker vi altid: "Hvad har udløst det her?" Egen læge vil typisk have undersøgt for, om stofskiftet er for højt. Vi vil så også følge op med en ultralydsscanning og sikre os, at hjertet fungerer, som det skal.
Jeg havde heldigvis ikke gået med det så længe, så mit hjerte var ikke blevet forstørret. Men de kunne se, at det gik forkert. Lægen konstaterede, at der var gode muligheder for, at et stød ville kunne hjælpe mig. Så han henviste mig til at få den behandling.
Hvordan får man hjertet til at slå i takt igen?
Når folk er nydiagnosticerede med hjerteflimmer, så vil man meget tit prøve at få dem tilbage i den almindelige sinusrytme. Cirka halvdelen vil selv falde tilbage, så derfor behøver vi ikke at skynde os. Hvis de har det godt, så skynder vi os ikke alt for meget i starten, fordi af sig selv vil cirka halvdelen konvertere det første døgn.
Så er der andre patienter, som får et anfald, der ikke har tænkt sig at gå væk af sig selv. De er nødt til at søge læge, hvor vi så hjælper dem med at få hjertet til at slå i takt igen. Den metode vi bruger allermest i Danmark, det er den elektriske, hvor man i en kort rus eller bedøvelse, giver et stød i brystkassen, og så skifter rytmen tilbage til den normale sinusrytme.
Man bliver lagt i total narkose. To minutter efter så sover man, og et minut efter, så har de givet stødet, og to minutter senere igen, så vågner man op.
Sådan hænger hjerteflimmer og blodpropper sammen
Når hjertet flimrer, så i stedet for at stå og arbejde regelmæssigt, som det gør, når vi har den normale sinusrytme, så står forkammeret ret stille. Og det har nogle krinkelkroge, og derinde står det langsomt flydende blod og kan danne blodpropper. De kan løsrive sig og løbe ud i kroppen. De vil desværre meget gerne op i hjernen. Det er et rigtig dårligt sted for en blodprop, for det giver store skader.
Forskellige former for behandling af hjerteflimmer
Så langt de fleste patienter med hjerteflimmer de skal have blodfortyndende behandling. Og så skal de have noget medicin, der sigter direkte på de symptomer, som hjerteflimmeren giver, som typisk er en puls, der løber for hurtigt.
Den var endt i et område i 80'erne altså 80-85 var min hvilepuls, hvor den for få år siden lå 20 længere nede i 60'erne. Jeg var inde for at få lavet den første DC-konvertering altså et stød. De havde sagt til mig, at der var stor sandsynlighed for, at det her lykkedes første gang. Så der havde jeg lidt ro i maven og tænkte: "Jamen selvfølgelig lykkes det". Men det gjorde det desværre ikke.
Så vil der være nogen, der på trods af f.eks. betablokkere eller calciumblokkere, som er gammeldags lægemidler, der er effektive til at dæmpe puls og symptomer, vil stadig have anfald, hvor de er meget generede. Så kan man lægge på med noget medicin, der faktisk kan holde hjertet i sinusrytme.
Operation af hjerteflimmer
Fordi jeg var blevet så dårlig, første gang jeg tog dem, så sagde de, at der kun var en ablation tilbage. Jeg havde fået tid på valentinsdag, hvor jeg skulle ind og have lavet en hjerteoperation. Det synes jeg var lidt symbolsk og sjovt.
Når man bliver opereret for hjerteflimmer, så er det den procedure, der hedder en ablation, hvor man skaffer sig adgang til hjertet via karrene i lysken. Så kan elektrofysiologer, som virkelig har forstand på strømmen inde i hjertet, de kan så arbejde med nogle tynde slanger og op til hjertet kan de gå ind og måle: hvor er strømmen henne og hvor starter hjerteflimmeren. Så kan de lave netop det, der hedder en ablation eller en isolering, hvor de isolerer det område, som man mener starter hjerteflimmeren.
Patienten vælger selv behandlingsformen
Man kan sige, at ved alle procedurer og indgreb, er der en lille risiko. Når det er sagt, så er disse behandlinger ligeværdige. Det er et individuelt spørgsmål, om man har lyst til at blive opereret. Der er nogen, der ikke vil bedøves. Der er nogen, der godt kan lide selv at styre det, for de kan skrue lidt op og ned for pillerne, hvis de har en periode med ekstra hjerteflimmer. Hvis man kigger på livskvalitet, og hvor meget man er indlagt, og hvor meget man overlever og dør, så er behandlingerne ligeværdige.
Mit indtryk er, at det går godt for patienterne med hjerteflimmer, når man rammer den rigtige behandling. Selvom at det nogen gange kræver nogle justeringer og i enkelte tilfælde mange justeringer, før vi lander på det, der passer til dem.
Nu er der gået tre måneder i dag - eller i går faktisk, og det lader til at tingene er, som de skal være. Så det er jeg glad for.
Hjertelæge Juliane Theilade forklarer her om forskellige muligheder for behandling af hjerteflimmer. Samtidig fortæller to hjerteflimmerpatienter om hvert af deres behandlingsforløb. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af