- Læs transskription af filmen
-
Livet med hjerteflimmer
Når patienten har afsluttet sin behandling på sygehuset og bliver udskrevet, så overgår han til kontrol hos mig den praktiserende læge. De fleste af mine patienter kommer til kontrol 1-2 gange om året. Så spørger jeg ind til, hvordan det går. Kan han klare de ting, som han gerne vil klare. Tager han sin medicin.
Derefter laver jeg en fysisk undersøgelse af patienten, hvor jeg måler puls og blodtryk og lytter på hjerte og lungerne. Og så tager jeg et elektrokardiogram, et EKG. Når jeg har alle disse oplysninger, så afgør jeg sammen med patienten, om vi skal fortsætte med den behandling, der har kørt hidtil. Eller om der skal ændres på noget.
Psykiske komplikationer knyttet til hjerteflimmer
Så er der selvfølgelig bekymringen for det her. Det kan fylde temmelig meget. I vores kultur er hjertet jo et vigtigt organ. Så tanken om, at der er noget galt med hjertet, vil for de fleste mennesker fylde noget.
Det er ligesom at have en spand med klart vand, og så drypper du en dråbe blæk i. Den der blæk kan du aldrig tage ud igen. Så den risiko, du oplever, eller den tanke om, at du kan dø af et eller andet, den er plantet.
Det giver bekymringer og angst, folk tør ikke passe deres børnebørn, de tager ikke ud at rejse. Det stopper simpelthen deres sociale liv, fordi man ikke er sikker på, at man kan magte det. Det giver faktisk en dårligere livskvalitet, så det er vigtigt at tage sig af det. Og man skal ikke holde sig tilbage. Man må gerne gå i byen med kæresten, man må gerne danse og tage ud at rejse.
Jeg har dog for nyligt aflyst en tur til Bolivia og Peru, for der kommer man op i 4000 meter over havet og bor i mange dage. Og den risiko vil jeg ikke tage.
Fysiske komplikationer knyttet til hjerteflimmer
Overordnet set er der to forskellige ting, der er i spil, når man har hjerteflimmer. Det ene er komplikationer, som man kan opleve. Og det er en forøget risiko for at få en blodprop i hjernen eller få hjertesvigt. Og endelig så er der den livslange medicin, som man skal tage, som der kan være både bivirkninger og besvær med at tage.
Det jeg har fået at vide af min praktiserende læge er, at jeg sandsynligvis skal fortsætte med den medicin, jeg har, resten af mine dage.
Eksempelvis er der mange af patienterne, som er i en pulsdæmpende behandling, som gør, at de ikke kan få deres puls så højt op, som de plejer at kunne. Derudover er der den blodfortyndende medicin, som gør, at man meget nemt får blå mærker. Og hvis man kommer til skade og skærer sig - for eksempel under havearbejde, så bløder man mere og længere, end man plejer at gøre.
Man begynder at overveje: "Kan jeg selv gøre noget. Vil jeg finde mig i, at min krop kører den forkerte vej". Når man kun er 52 år, synes man stadigvæk, at det er for tidligt at blive gammel og blive syg.
Hvad kan patienten selv gøre?
Mange videnskabelige undersøgelser har vist, at hvis man lever sundere, dyrker mere motion, drikker mindre alkohol og taber sig, så får man det bedre. I og med at man har hjerteflimmer, så har man en forøget risiko for at få en blodprop i hjernen. Og så vil det være en rigtig god idé at leve så sundt som muligt.
Jeg tænker, at jeg skal holde mig sund og rask ved selv at gøre det, jeg kan. Der er jo nogle ting, som man ikke kan gøre noget ved. Men det jeg selv har effekt på, det er det, jeg vil forsøge at styre. Så må man jo også lige spørge sig selv: "Hvad kunne årsagen være - er det, det liv, du har levet, har du drukket for mange flasker rødvin, eller har du dyrket for lidt motion?"
Hvilken form for motion er god for hjerteflimmer-patienter?
Det er jo sundt for hjertet at dyrke motion. Men der er bestemte former for motion, man ikke skal dyrke. Man skal f.eks. ikke gå til kampsport, boksning eller mountainbike, hvor man risikere at vælte og slå hovedet. For får man en blødning inde i hovedet, som man jo har øget risiko for at få, fordi man får blodfortyndende medicin, så er det ikke sådan lige til at stoppe igen. Så hvis man tænker sig godt om og dyrker de rigtige motionsformer, så kan man sagtens dyrke motion.
Jeg lever ikke et liv, hvor jeg motionerer meget. Men jeg går en tur langs stranden en time, og jeg går i fitnesscentret. Altså hvis jeg bliver forpustet nu, så er det kun fordi, at jeg har en dårlig kondition. Jeg føler mig faktisk overhovedet ikke syg.
Grundlæggende synes jeg altid, at målet hos patienter med hjerteflimmer, det skal være, at man skal have et godt liv, hvor de sociale funktioner er bevaret. Vi skal have dæmpet de symptomer, så patienterne kan blive ved med at have deres aktive livsstil. Så plejer det at gå ganske fint for patienterne.
I denne film forklarer hjertelæge Juliane Theilade og praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen om tiden efter behandlingen af hjerteflimmer. Sygdommen medfører både psykiske og fysiske komplikationer, som ofte vil kræve en omlægning af vaner og livsstil. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af