- Læs transskription af filmen
-
Symptomer på lungebetændelse
Lungebetændelse er faktisk en relativt sjælden tilstand, og man har ikke lungebetændelse bare fordi man hoster. Har man lungebetændelse, så er man rigtig syg, og man har hoste, feber og åndenød.
Tre forskellige typer
Overordnet set findes der tre slags lungebetændelser. Den ene er en virus, som man ofte ser hos børn. Den anden er en kold lungebetændelse, som man ser hos yngre voksne. Den tredje er bakterie-infektion, som man fortrinsvis ser hos ældre, og som er forårsaget af pneumokokker. Denne film handler om den bakterielle lungeinfektion hos ældre.
Hvad er pneumokok-lungebetændelse?
Det kan komme som lyn for en klar himmel, hvor man pludselig bliver meget syg. Men som oftest er det foregået af en forkølelse med løbenæse og hoste. Det kan så udvikle sig til en lungebetændelse, hvor man får åndenød og feber.
De bakterier som hedder pneumokokker, og som kan give lungebetændelse hos ældre, de findes hos rigtig mange mennekser. Det er kun enkelte, og faktisk kun ganske få, som bliver syge af de her pneumokokker.
Hvem er mest udsat ved smitte med pneumokokker?
Det er især ældre og dem med kroniske hjerte- og lungesygdomme. Så lungebetændelse det kan smitte, men ikke nødvendigvis. Et eksempel på smitte kan være at Peter, som er fem år, er forkølet med løbenæse og hoste. Og han skal passes hos bedstefaderen, som er 70 år og har en kronisk lungesygdom. Peter han smitter så sin bedstefar med forkølelsen. Men efter få dage bliver Peter rask og kommer oven på sin forkølelse. Men bedstefaderen han bliver alvorligt syg med hoste, feber og åndenød. Han har fået lungebetændelse.
Lungebetændelse og coronavirus
Vi ved ikke, om man kan få lungebetændelse af en corona-infektion, men det er ret sandsynligt. Nogle af dem, som har en corona-infektion, de får nogle skader på lungerne, der gør, at de har en øget risiko for at få en bakteriel infektion.
Behandling
Lungebetændelse kan behandles med en form for antibiotika. Når man har taget medicinen i en uge, så forsvinder feberen. Når der er gået en måned, så holder hosten op, og man holder op med at få åndenød. Men der går faktisk tre til seks måneder, inden man er helt, som før man blev syg.
Hvornår bør du kontakte lægen?
Har man klare symptomer såsom hoste, feber, åndenød, skal man kontakte lægen så hurtigt som muligt, så man kan blive sat i gang med behandling.
Det kan også være en god idé, selvom man ikke er syg, hvis man er over 65 år eller har nogle kroniske sygdomme, at kontakte sin læge for at høre om muligheden for at få en vaccination mod lungebetændelse. Vaccinen forebygger ikke alene lungebetændelsen, men også komplikationer, man kan få i form at hjernehindebetændelse og blodforgiftning.
Praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen forklarer, hvad pneumokok-lungebetændelse er, og hvilke muligheder der er for behandling og forebyggelse. Filmen er sponsoreret af MSD.
Sponsoreret af