- Læs transskription af filmen
-
Hvad er hoste?
Det er en refleks, som kommer på grund af irritation i luftvejene. Det er ikke en sygdom i sig selv men et symptom, og kan derfor skyldes en masse forskellige ting. Den mest almindelige årsag er en almindelig forkølelse.
Jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg har hostet. Det sker i perioder, især når man er forkølet eller syg, hvor man får sådan en tør hoste eller med slim. Det er sket utallige gange.
Hvor lang tid varer det typisk?
Når man er forkølet og får hoste, så er forløbet ofte sådan, at man starter med at have nogle klassiske forkølelsessymptomer og så udvikler en tør hoste. Det vil sige, at man ikke hoster noget slim med op. Efter 1-2 uger så bliver hosten produktiv, hvor der kommer slim med op. Så kan man gå og hoste i op til flere uger, hvor man ellers har det godt. Lægen kan ofte ikke gøre noget mod hosten, og vi har ikke en god behandling mod det, og det kan som sagt vare op til flere uger.
Det værste ved at hoste i lang tid, det er, at når man kommer ud, og hvis der er lidt kulde, så får du nærmest et hosteanfald, hver gang du bare trækker vejret.
Hvornår bør man kontakte lægen?
Hoste i sig selv er ikke et bekymrende symptom, men man bør kontakte læge, hvis man samtidig har feber, kulderystelser, har det skidt og hvis man taber sig i vægt. Det man hoster op bør ikke være gul- eller grønligt, og der bør ikke være blod i, for så skal man også kontakte læge. Det er også vigtigt at man kontakter lægen, hvis man har svært ved at få vejret, hvis man bliver forpustet eller hvis man har ondt i brystet. Sidst men ikke mindst, så bør man også få tjekket det ved lægen, hvis det har varet op mod fire uger.
I filmen fortæller læge Anna Grynnerup om, hvad man som voksen skal være opmærksom på ved hoste. Filmen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med