- Læs transskription af filmen
-
Hvordan reagerer folk efter at have fået en kræftdiagnose?
Når jeg har talt med kræftpatienter, så får jeg nogle gange det indtryk, at mange leder efter den rigtige måde, at reagere på. Og der tror jeg, det er rigtig vigtigt, at være opmærksom på, at der findes ikke en rigtig måde. Jo, der er en rigtig måde for mig, og der er en rigtig måde for dig. Men der er ikke den rigtige måde, som alle skal reagere på.
Men hvad er så den rigtige måde for mig? Det ved jeg ikke nødvendigvis fra starten af. Det kræver måske noget udforskning, det kræver, at jeg taler med nogen, det handler måske om, at jeg skal forberede en række spørgsmål til lægerne for eksempel. Det kan være jeg skal tænke over, hvordan vil jeg egentlig håndtere relationen til mine pårørende, altså til min ægtefælle, til mine børn og så videre. Hvad er det for nogle ting, der vil være vigtige for mig i den sammenhæng? Og det skal man jo så sætte sig ned og tænke over.
Forsøg at holde stressniveauet nede
En ting man kan gøre det er at være opmærksom på ens stressniveau. Her vil det være vigtigt at kunne stresse af. og rigtig mange patienter har glæde af, at dyrke afspænding på forskellige måder. Det kan være meditation, mindfulness. Det gør at stressniveauet falder. Og når man er mindre stresset, så har man også mere overskud til, at håndtere de udfordringer, der er. Og det vil alt andet lige have nogle positive effekter på ens biologi også og ens fysiske velbefindende.
Vær opmærksom på søvnen
En anden ting, som er vigtig i forbindelse med kræftbehandling, det er søvn. Og man ved at både kræftsygdommen selv, men i høj grad også kræftbehandlingen, udfordrer søvnen, og det er naturligt, at søvnen kan blive forstyrret. Der er det vigtigt, så vidt overhovedet muligt, at sikre den bedst mulige søvn, fordi det har vist sig at have betydning for både evnen til at håndtere behandlingen, og det har betydning for smerter, det har betydning for, hvordan vi egentlig har det.
Hold dig fysisk aktiv
Den tredje ting man kan anbefale kræftpatienter lidt afhængig af, hvordan de har det, og hvor gamle de er, det er at være fysisk aktive, mest muligt. Også under selve behandlingen for eksempel kemoterapien. Fordi det ved vi også fra en lang række undersøgelser, at det ser ud til at have gode effekter. Og det ser også ud til i højere grad, at forebygge udvikling af det, man kalder senfølger. Altså en række af de senskader eller problematikker, som opstår efter behandlingen som konsekvens af behandlingen.
Anerkend dine tanker og følelser
For mange patienter er det jo rigtig svært, at skulle få svar på prøver, svar på undersøgelser, og de bliver bange og bekymrede. Og det er jo naturligt. Og i sådan nogle situationer, er der jo mange der tænker: "Jamen hvad skal jeg gøre?" Nogle gange skal man ikke gøre noget. Nogle gange skal man egentlig give sig selv lov til også at have de bekymringer. Give sig selv lov til at registrere dem. Og i virkeligheden er det det, man ofte taler om i forbindelse med mindfulness, at når man står over for ting, der er meget vanskelige at påvirke, man ikke kan ændre sin måde at tænke på.
Jamen så fungerer det altså bedst, når man er opmærksom på sin måde at tænke på. Registrerer: Okay, nu er jeg altså bange og bekymret, og det er der formodentligt en god grund til. Og når vi får den der afstand, og kan kigge på os selv udefra og registrere, hvordan vi reagerer følelsesmæssigt, så har vi tit lettere ved håndtere det i virkeligheden, end når vi prøver på at lade være med at have de her følelser. Så det er et godt råd i den sammenhæng.
I filmen giver psykolog og professor Bobby Zachariae en række gode råd til at håndtere sygdomsforløbet, når man er diagnosticeret med en kræftsygdom. Filmen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af