- Læs transskription af filmen
-
Hvordan kan man hjælpe som pårørende?
Efter min erfaring så har mange kræftpatienters pårørende det svært. Det, de tit har det sværest med, det er, at de jo rigtig gerne vil hjælpe. De vil gøre alt det bedste for deres ægtefælle eller familiemedlem. Og nogle gange så går man galt i byen, fordi det ikke er det, deres pårørende har brug for. Som regel er det, kræftpatienter har brug for, faktisk nogen, der vil være tilstede og lytte til én. Én man kan snakke med, eller én, man bare kan være sammen med. Men som pårørende kan man jo tit få lyst til at gøre noget og handle. Og det er ikke altid, det er det, man skal.
Der er ingen tvivl om fra mange års forskning og rigtig mange forskningsprojekter, at en af de vigtigste faktorer for vores trivsel og helbred, det er et godt socialt netværk. Og det gælder også for kræftpatienter. De kræftpatienter, der har et godt netværk, det behøver ikke være stort, men har et godt netværk, som lytter til én. Som kan give én det, som man har brug for på det rigtige tidspunkt. Det gør det meget lettere at håndtere sygdommen og behandlingsforløbet.
Vær åben og tydelig omkring dine behov
Kræftpatienterne tænker jo også på deres pårørende og vil deres bedste og er bekymrede for, hvordan de har det. Jeg tror det aller vigtigste, og det har da også vist sig at være tilfældet, det er at sætte sig ned og snakke om det. Og prøve at snakke om det åbent uden at have fiks og færdige forventninger til hinanden.
Det er vel altid sådan, at hvis man sætter sig ned og taler sammen om tingene med åbent sind, jamen så vil man pludselig opdage: "Gud jamen, du vil jo slet ikke have, jeg skal gøre sådan og sådan. Det er slet ikke dit behov." Så bliv klar og tydelig omkring, hvad det er for nogle behov, du har lige nu. Og hvad er det for nogle behov, du ikke har. Det, tror jeg, er ret vigtigt.
I denne film fortæller Bobby Zachariae, psykolog og professor ved kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, om nogle af de udfordringer, man som pårørende kan støde på i forbindelse med et kræftforløb. Filmen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af