Livet med en kræftsygdom

Selvom diagnosen kræft kan betyde mange ting og give anledning til vidt forskellige forløb, vil langt de fleste, der får kræft, alligevel stå overfor mange af de samme udfordringer. Flere fortæller at få følelsen af at stå midt i orkanens øje, når diagnosen rammer. At alt inde i en går i stå, mens verden synes at rase afsted udenom. Uanset hvad er det en diagnose, der unægtelig sætter tanker i gang, og som for langt de fleste vil betyde store omvæltninger.

Det er også en diagnose, der sætter gang i mange spørgsmål. Hvad vil det betyde for mig – og for min familie? Er det noget, jeg vil komme til at dø af og i så fald hvornår? Vil jeg kunne fortsætte mit liv som hidtil?

På denne temaside har vi samlet film med patienter og deres pårørende, der fortæller om, hvordan hverdagen ændrede sig for dem, da sygdommen ramte, og hvad de har gjort for at lette deres vej igennem. Derudover forklarer en psykolog om nogle af de tanker, der kan ramme, når man får diagnosen kræft. Han giver også gode råd til, hvordan man tackler hverdagen og de udfordringer, der følger med som både patient og pårørende.

Vi håber, at disse film kan bidrage med inspiration og måske hjælpe til at lette hverdagen og nogle af de udfordringer, der står foran jer. Både hvis du selv har kræft, eller du er pårørende til én, der har det.

Vil du vide mere om, hvad kræft er, kan du læse videre her.

Pårørende: Tanker og udfordringer

Se videoen og hør Ninnas historie som pårørende til en kræftpatient. Hendes mor mistede livet til lungekræft, og hun fortæller, hvordan hun håndterede den sidste tid af moderens liv og om sorgen, der ramte efterfølgende.

Gode råd til den pårørende

Se videoen og hør nærmere om, hvordan man som pårørende kan forsøge at imødekomme den kræftramtes behov og fungere som en støtte igennem forløbet. Psykolog og professor Bobby Zachariae ved kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital giver en række gode råd. 

MERE OM SUNDHEDSTV

SundhedsTV er et digitalt og videobaseret samlingssted for sundhedsinformation. SundhedsTV tilbyder lettilgængelig og troværdig viden om de mest udbredte emner inden for sundhed og sygdom – fra myter om lus til diagnosticering af kroniske sygdomme. SundhedsTV benytter kun autoriserede fagpersoner med relevant sundhedsfaglig uddannelse.