- Læs transskription af filmen
-
Hvad er kronisk lymfatisk leukæmi?
Kronisk lymfatisk leukæmi er den hyppigste form for leukæmi. Vi kalder det også gammelmandsleukæmi, og vi forkorter det CLL.
CLL er den hyppigste form for leukæmi i Danmark. Men det er også en form for blodkræft, hvor man ikke skal have behandling med det samme. På den måde adskiller den sig fra akut leukæmi og de mere aggressive former for lymfekræft, hvor man skal have behandling med det samme. Til gengæld er kronisk lymfatisk leukæmi, kendetegnet ved, at det er en kronisk sygdom, så man kan ikke blive helbredt for den.
Det er ikke noget, man har gjort i sit liv, der gør, at man får CLL. Det er alderen, og det at immunforsvaret har været aktivt i mange år, og cellerne i immunforsvaret har delt sig mange gange.
De hyppigste symptomer jeg møder hos patienter med CLL, det handler om infektioner. Det er fordi, at med CLL har man et nedsat immunforsvar dermed øget risiko for infektioner.
Hvad er udsigterne, efter man er blevet diagnostiseret med CLL?
Ordet leukæmi er skræmmende, fordi man ved ikke, hvad det indebærer. Man ved ikke, hvor lang tid har man igen? Bliver man helbredt? Leukæmi lyder ikke rart. Jeg plejer at berolige mine patienter med, at CLL er en helt anden sygdom end det, vi normalt forbinder med leukæmi.
Hvordan udvikler CLL sig?
Der findes et forstadie til CLL. Det hedder Monoklonal B-Lymfocytose eller MBL. Det er ikke en sygdom, men det er en tilstedeværelse af noget, der kan blive til en sygdom. Så findes der CLL, når det er diagnosticeret, men hvor langt de fleste på det tidspunkt vil være i Watch & Wait. Det vil sige observationsperioden, hvor man ikke har brug for behandling, men blot skal gå til kontrol. Og så kan den udvikle sig til en form for CLL, hvor man har brug for behandling. Endeligt kan man være i en periode efter behandling, hvor man kommer tilbage i observation, men måske skal i behandling på et tidspunkt igen.
Hvordan behandles CLL?
Når man har CLL, og hvis sygdommen udvikler sig til, at man har brug for behandling, så er der i dag rigtig gode behandlingsmuligheder. Standardbehandlingen første gang man skal i behandling, er for de fleste patienter i Danmark kemo-immunterapi. Det er en behandling, der typisk strækker sig over et halvt år, hvor man rammer de syge celler og samtidig med immundelen af behandlingen aktiverer ens eget immunforsvar til at fjerne de syge celler.
Der har over de sidste 5-10 år været en udvikling, hvor vi gør brug af mere målrettet behandling. Hvor vi bruger nye stoffer, der er designet til at ramme de syge celler. Så vi kan få slukket for de syge celler.
Hvad skal man være opmærksom på, hvis man har CLL?
Infektioner er det største problem for patienter med CLL. Derfor er det afgørende at tage imod de vaccinationer, man får mulighed for at få for at forebygge infektionssygdomme. Det er afgørende med god håndhygiejne og hyppig brug af håndsprit. Derudover er det vigtigt at holde sin muskelmasse. Det gør man ved at spise nok protein. Det vil sige mælkeprodukter, kødprodukter og bælgfrugter, bønner og ærter. Endeligt er det vigtigt at være fysisk aktiv. Jeg plejer lidt galgenhumoristisk at sige, man må godt græde over at have fået en blodsygdom, men man skal bevæge sig imens.
"Man lever hver dag, som var det den sidste"
Der gik nogle år hvor jeg ofte var syg med forskellige betændelsestilstande. Den praktiserende læge, jeg havde på det tidspunkt, var ikke i stand til at hjælpe mig. Så på et tidspunkt besluttede jeg mig for at skifte til en anden praktiserende læge. Da jeg fortalte ham om mine symptomer, bad han om, at jeg fik taget nogle blodprøver, inden jeg mødte ham første gang. Det viste sig så, at han synes, de var så skæve, at der måtte være sket en fejl, og jeg blev bedt om at få taget nogle nye blodprøver. Da jeg så endelig mødte ham, og sad foran ham, så sagde han, at jeg var i store vanskeligheder.
Det er hårdt, at der ikke kan blive gjort noget nu og her, fordi man har jo en masse symptomer. Specielt synes jeg, at trætheden var den værste. At man ikke kan være det for familien, som man rigtig gerne vil. Jeg har passet mit arbejde, fordi jeg så gerne vil have en så normal tilværelse som muligt.
Nu er jeg færdig med behandlingen, og man ved faktisk ikke, hvor længe denne behandling holder. Om det er et år eller 2,7 år eller livsvarigt, det kan jeg jo håbe. Men det hedder jo kronisk lymfatisk leukæmi.
Den floskel med at leve i nuet det er ikke en floskel, synes jeg. Det er, at man lever hver dag, som det var den sidste, og nyder alle de oplevelser man har - store som små. Og sætter pris på hverdagen på den måde.
I filmen forklarer speciallæge Carsten Niemann om kronisk lymfatisk leukæmi (også kaldet CLL). Hør også Yvonnes fortælling om livet med CLL. Filmen er produceret i samarbejde med patientforeningen LyLe og sponsoreret af Janssen.
I samarbejde med
Sponsoreret af