- Læs transskription af filmen
-
Hvad er symptomerne på omgangssyge?
Når man bliver ramt af omgangssyge eller roskildesyge, så har man diarré og/eller opkast. Man kan også have mavesmerter og feber. Omgangssyge og roskildesyge er bestemt ikke sjovt at have, men det går over af sig selv - som regel indenfor 3-7 dage. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at kontakte sin læge, hvis man har fået roskildesyge eller omgangssyge. Men hvis man bliver bekymret, eller hvis man bliver rigtig dårlig, får feber eller får blod i afføringen eller sit opkast eller man ikke kan få væske i kroppen, så skal man selvfølgelig kontakte sin læge.
Det værste ved at være ramt af sådan en omgang roskildesyge er, at jeg ikke føler, man kan slappe af i kroppen, fordi du ved aldrig, hvornår du skal ud på toilettet igen. Det er forfærdeligt. Kan du huske, at du kastede op i fars bil? Det var en dag, hvor jeg var nede i skolen, og lige pludselig fik jeg det dårligt, og så blev jeg hentet af min far i hans lastbil, og så kastede jeg op. Så kom du hjem, og så kastede du op igen, og igen og igen. Mange gange ikke? Jo.
Gode råd til børn med omgangssyge
Hvis man har et barn med roskildesyge eller omgangssyge, skal man som udgangspunkt ikke være bekymret. Men hvis barnet bliver tiltagende dårlig, slapt, ikke vil lege, ikke vil spise og drikke over længere tid, så er det fornuftigt at kontakte til en læge.
Gode råd til voksne med omgangssyge
Hvis man bliver ramt af omgangssyge eller roskildesyge, så er der egentlig ikke så frygteligt meget at gøre. Man skal sørge for at spise, hvad man kan, og endnu vigtigere, så skal man forsøge at få noget væske i kroppen. Men der er egentlig ikke så meget, man selv kan gøre ved det. Det er noget, der skal have lov til at gå over af sig selv, og det sker kun ved, at man får det ud gennem den ene ende eller den anden.
Hvordan smitter det?
Roskildesyge, også kaldet omgangssyge, smitter gennem afføring eller opkast, men kan også smitte gennem nys og hoste. Derfor er det vigtigt at have god hygiejne, så man ikke smitter dem omkring sig. Det hedder jo også omgangssyge, fordi det smitter hele omgangskredsen.
Før i tiden så anbefalede man, at man spiste æbler eller andre lignende ting, når man var ramt af roskildesyge. I dag råder vi til, at man spiser det, man har lyst til. For det vigtigste er, at man forsøger at få noget i kroppen, og så er det lige meget, om det er et æble eller en skive rugbrød - det er sådan set ikke det vigtigste.
I videoen forklarer lægerne Anne-Sophie Homøe og Ida Biering-Sørensen, hvad man skal være opmærksom på ved omgangssyge/roskildesyge. Videoen præsenteres i samarbejde med Læger Formidler.
I samarbejde med