- Læs transskription af filmen
-
Spiserørskræft
Spiserørskræft er, når cellerne i spiserøret ændrer sig og begynder at vokse ukontrolleret, og vokse ind i andre organer.
Typisk er det ældre mænd omkring 70-års alderen, som får spiserørskræft.
Spiserøret går fra kravebenet og ned til mellemgulvet, hvor spiserøret går over i mavesækken.
Spiserørskræft opstår typisk to steder i spiserøret enten hernede, som er det hyppigste sted, på overgangen til mavesækken og det skyldes mavesyre og galdesyre, der løber op i spiserøret.
Eller også kan det opstå i toppen af spiserøret, hvor det langt overvejende skyldes tobak eller alkohol.
Hvad er de typiske symptomer?
De typiske symptomer er altovervejende problemer med at synke maden, hvor man senere i forløbet kan få vægttab, træthed og utilpashed, og til sidst begynde at få smerter.
Hvordan diagnosticeres spiserørkræft?
De undersøgelser, man typisk skal igennem, efter man har fået mistanke om spiserørskræft, er en kikkertundersøgelse, hvor man tager en vævsprøve, og hvis den viser, at der er kræft, så kommer man til en PET eller CT-scanning af hele kroppen for at se, om der er spredning, og hvor stor knuden er.
Hvad er den typiske behandling?
Den typiske behandling afhænger af stadiet. Hvis det er det tidlige stadie, kan man i nogle tilfælde fjerne knuden med en kikkertundersøgelse.
Hvis det er et senere stadie, så kan man som standard give forbehandling med kemoterapi, og så operere kunden væk, og give efterbehandling med kemoterapi.
Alternativt kan man give kemo- stråleterapi, og hvis ingen af de muligheder er til stede, så kan man give lindrende og livsforlængende behandling.
Hvad sker der ved operationen?
Ved den store operation for en spiserørskræftknude, nede i bunden af spiserøret, vil man typisk dele mavesækken og spiserøret og så tage hele knuden og lymfeknuder med ud.
Herefter trækkes mavesækken, som næsten er blevet halv størrelse, op til spiserøret, og så laver man en sammensyning mellem de to.
Hvordan er tiden efter operationen?
Livet efter behandling for spiserørskræft afhænger af hvor invasivt, indgrebet har været.
Ved de tidlige stadier er man stort set ikke påvirket, mens at ved de mere avancerede stadier,
hvor man skal gennemgå et kemoterapiforløb og en stor kirurgisk operation, så kan det være hårdt i en periode.
Efter operationen kan man også se, at man får en forværring af symptomer som for eksempel refluks, som er tilbageløb af syre i spiserøret. Men man ser også en ændring af ens mave-tarmfunktion, som kan medføre andre symptomer i form af dumping.
Efter operationen er der symptomer, som bliver bedre fx smerte, træthed og daglige aktiviteter, som efter at være blevet dårligere den første måned, så begynder det langsomt at blive bedre over de næste 6, 8, 10 eller 12 måneder.
Hvad kan man selv gøre?
Det, man selv kan gøre efter en operation, er at komme ud og komme i gang med at bevæge sig.
Der er nogle patienter, som helt konkret mener, at de har haft god effekt af at spille tennis eller badminton for at få gang i kroppen efter en større operation i brysthulen.
Jeg tror også, at man skal finde ro i det forløb, der er og så prøve ikke at bekymre sig alt for meget om der kommer tilbagefald, eller om der ikke gør, for det kan stjæle en masse livskvalitet.
Speciallæge i øvre mave-tarm-kirurgi, Michael Patrick Achiam, forklarer hvad spiserørskræft er, og hvad patienter kan forvente ved en operation. Videoen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af