- Læs transskription af filmen
-
Hvordan opstår flyvende myg?
Når vi skal tale om flyvende myg, skal vi fokusere på det her glaslegeme inde i midten af øjet. Glaslegemet er i virkeligheden sådan en gelé-klump. Det kan lidt sammenlignes med en vandmand sådan noget, der blævrer lidt. Det der sker, når vi bliver ældre, er, at denne gelé-klump bliver mere flydende. Det vil sige, at den omdannes fra at være sådan en blævrende gelé-klump til egentlig væske, der kan løbe. Når det sker, er der nogle trevler, der frigøres inde i øjet. Når de trevler er lige dér, hvor lyset skal ind og danne vores synsoplevelse, så kan man se dem.
Hvis jeg drejer øjnene, så er de der, men når jeg fokuserer på dig, så lægger jeg ikke mærke til dem. Jeg oplever, at der er små fragmenter, der sejler rundt inde i mit øje. Det kan være små mere afrundede objekter. Det kan være lange tråde meget tynde tråde, der går igennem hele mit synsfelt. Og så kan jeg opleve nogle lidt større plamager, som ligger der mere fast, og som ikke synker i mit syn.
Hvad er flyvende myg?
Flyvende myg er et helt normalt aldersfænomen, som vi alle sammen vil opleve på et tidspunkt. Og det skal ikke behandles. Flyvende myg går over af sig selv. De her trevler, der ligger inde i glaslegemet, de falder til bunds på et tidspunkt. Nogen gange kan det tage lang tid, og det er selvfølgelig vældig generende, men der vil altid ske det, at det falder til bunds.
Det jeg oplevede i starten omkring de her synsforstyrrelser, det var, at jeg blev utryg og bange faktisk, da jeg ikke vidste, hvad det var. Da jeg begyndte at observere de her flyvende myg for et par år siden, der talte jeg med nogle af mine venner, som jo er nogenlunde alderssvarende, og jeg fandt ud af, at jeg ikke var den eneste, der oplevede det.
Hvornår skal man søge læge?
Der er kun nogle ganske bestemte situationer, hvor man skal være meget opmærksom på det her. Det er, hvis der pludselig kommer mange flyvende myg. Hvis man oplever, at der er sådan nogle lysglimt. Hvis synet bliver sløret. Eller hvis der kommer et gardin ind fra siden. Så kan det være udtryk for noget mere farligt, og så skal man søge læge eller øjenlæge med det samme.
"Øjenlægen giver mig tryghed"
Første gang jeg oplevede det, stod jeg ude i mit køkken en aften og skulle lige dreje hovedet, og så tænkte jeg: "hvad var det for et lysglimt, der kom der", for det havde jeg ikke oplevet før. Og så tænkte jeg ikke så meget over det. Jeg har nogle spots i loftet. Jeg tænkte: "det må være et eller andet genskin", men så blev det faktisk ved de kommende dage, og så begyndte jeg sådan at tænke lidt: "hvad er nu det her for noget?". Så tænkte jeg, at jeg hellere måtte gå til en optiker og lige få tjekket mit syn, om det er blevet så meget ringere.
Optikeren anbefalede mig at gå til øjenlæge på grund af de her lysglimt, jeg også så. Det at jeg kan komme til øjenlæge, og at jeg allerede har kontakt til øjenlægen, det giver helt klart noget tryghed. Det gør det, for det kan jo udvikle sig, og så er det rart, at der er en sag på mig, og jeg har en fast øjenlæge.
Hvis jeg skal give et råd til andre omkring det, som jeg selv er igennem og har oplevet, så vil det være at gå lidt tidligere til øjenlæge for netop at få en afklaring og måske også lige at blive beroliget i forhold til, hvad det er, der sker.
Flyvende myg er helt almindelige synsforstyrrelser i øjet. I filmen forklarer Toke Bek, professor og overlæge ved øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital, om fænomenet. Mød også Jan, der mærker til synsforstyrrelser i hverdagen. Filmen er sponsoreret af Synoptik-Fonden.
Sponsoreret af