SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Ni tegn på, at dit barn har synsproblemer
    Læs transskription af filmen
    Vi ved, at cirka 9% af alle børn har synsproblemer. To tredjedele af dem har ikke været opdaget, før de starter i skole.

    Jeg kan godt observere, at der er flere ting, som Karla faktisk ikke kan se. Men jeg tror egentlig ubevidst, at så var det ikke der, mine tanker lå, at hun selvfølgelig skulle have briller.

    Hvorfor er det vigtigt at være opmærksom på dårligt syn hos børn?

    Det, der kan være uheldigt, hvis ikke de bliver opdaget tidligt, det er, at de kan få et nedsat syn på det ene øje. Eller måske på begge øjne.

    Som sundhedsplejerske kan man godt nogle gange opleve nogle forældre, der bagefter siger: Hvorfor opdagede jeg det ikke noget før? Hvorfor så jeg ikke de små tegn? Derfor er det rigtig vigtigt, at de voksne, som er tæt omkring barnet, bliver mere fokuserede på, hvad de skal kigge efter.

    Så er der to ting af hver ting. Lige nu er du både dér og dér.

    Hold øje med disse 9 tegn for at opdage mulige synsproblemer

    Her er de 9 tegn du, som forælder, selv kan holde øje med omkring dit barns syn.
    1. Hvis barnet har svært ved at se noget, der er langt væk.
    2. Eller hvis barnet tager bogen eller noget andet meget tæt op til øjnene.
    3. Barnet er lidt mere klodset end jævnaldrende og har problemer både grov- og finmotorisk. Falder over ting. Taber måske ting.
    4. Barnet har svært ved at sidde stille og har svært ved at koncentrere sig simpelthen.
    5. Synlig skelen. Og også selvom det kun er engang imellem, så er det vigtigt at gå videre med.
    6. Det kan også være, at barnet lukker for det ene øje, når det skal kigge. Altså sådan lukker, så det ser bedre.
    7. Så er der, at barnet kan fortælle, at det er træt i øjnene. At det klør i øjnene. Eller at barnet er generet i øjnene.
    8. Barnet kan nogle gange ikke klage over hovedpine, men kan sige det på en anden måde: Jeg har ondt inde bag øjnene, mor. Nogle har endda sagt: Jeg har ondt sådan rundt om ørene.
    9. Og så er der, at barnet måske er lysfølsomt. Altså hvis der er for skarpt lys, så vender barnet hovedet væk.

    Hvad kan du derudover gøre som forældre?

    Og da så pludselig man havde fået det at vide, til at man begyndte at observere, at hun sad sådan her hele tiden og beklagede sig lidt over hovedpine. Så kom vi til en øjenlæge fire dage senere. Og Karla hun har plus lige knap otte på begge øjne.

    Udover de 9 tegn, som du skal være opmærksom på i forhold til dit barns syn, så skal du også tænke på arvelighed. Hvis du selv har haft briller, eller hvis du haft skelet som barn, så kan det også arves, sådan at dit barn kan have det samme problem, som du selv har haft.

    I familien har vi ikke nogen langsynede, som Trille er. Så det har ikke faldet os ind, at der kunne være nogle udfordringer med synet.

    Heldigvis ser vi meget sjældent, at børn har alvorlige øjensygdomme. Langt de fleste problemer kan afhjælpes med briller eller klap. Hvis man som forælder har en mistanke, så kan man jo, hvis det er et skolebarn, få sundhedsplejersken til lige at tage barnet over. Men ellers gælder det om at gå til læge. Og man kan også gå direkte til øjenlæge. Det kræver ikke en henvisning at gå til øjenlæge.

    Så blev hun faktisk målt, og hun havde i første måling plus fem. Hvilket vi jo var ret overraskede over.
    I filmen forklarer øjenlæge Lisbeth Sandfeld og sundhedsplejerske Dorte Fischer om 9 tegn, der ofte viser sig hos børn med dårligt syn. Derudover fortæller to mødre om de tegn, som de hver især lagde mærke til i forbindelse med deres børns synsproblemer. Filmen er sponsoreret af Synoptik-Fonden.
    • Børn med briller
      Når børn bruger briller
    • Barnets syn
      Børns synsudvikling og øjen­undersøgelsen

    Ni tegn på, at dit barn har synsproblemer

    9% af alle børn har brug for briller. En del af dem bliver ikke opdaget før meget sent, og det betyder, at nogle børn går helt frem til skolealderen, før de får briller. Hvis et barn går for længe med et ubehandlet synsproblem, kan barnet risikere at få nedsat syn på det ene øje eller på begge øjne.

    Sådan kan du tjekke, om dit barn har brug for briller

    Heldigvis kan man som forælder holde øje med en række tegn hos sit barn, der kan indikere, at barnet har problemer med synet. De 9 tegn på synsproblemer hos børn er:

    1. Klager over hovedpine

    Hvis dit barn ofte klager over hovedpine, kan det være et tegn på et synsproblem. Børn kan ikke altid beskrive hovedpine, men så fortæller de måske, at de har ondt bag øjnene eller rundt om ørerne.

    2. Har synlig skelen, også selvom det kun er engang imellem

    Skelen betyder, at øjnene ikke peger i samme retning, når barnet forsøger at fokusere på noget – det ene øje vil simpelthen ikke følge med det andet, så det kigger i stedet i en anden retning. Nogle børn skeler hele tiden, mens andre kun gør det engang imellem. Typisk vil barnet bruge det gode øje, og det betyder, at det dårlige øje kan udvikle sig til et såkaldt dovent øje. Et barn, der skeler, har brug for behandling.

    3. Tager ting tæt på


    Hvis dit barn tager fx en tekst meget tæt op til øjnene, når barnet skal læse.

    4. Lukker for det ene øje


    Barnet forsøger at dække for det ene øje for at fokusere.

    5. Virker klodset eller har problemer med motorikken


    Hvis barnet virker mere klodset end sine jævnaldrende, kan det have noget med synet at gøre. Det kan være, dit barn ofte går ind i ting, taber ting eller har svært ved at gribe en bold.

    6. Lysfølsomme øjne

    Hvis barnet er tydeligt generet af lys og fx vender hovedet væk, hvis der er for skarpt lys, kan det være et tegn på dårligt syn.

    7. Har svært ved at se langt

    Hvis dit barn kniber øjnene sammen for at se ting på afstand.

    8. Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig


    Hvis et barn skal bruge ekstra kræfter på overhovedet at kunne se, hvad der foregår fx på tavlen i skolen, så bliver barnet hurtigt træt i hovedet og ukoncentreret. Derfor kan det være et tegn på, at barnet har dårligt syn.

    9. Trætte og generede øjne

    Barnet virker generet og træt i øjnene og fortæller måske, at øjnene klør.


    Udover de 9 tegn bør man også tænke på arvelighed. For hvis du som forælder har været langsynet eller har skelet som barn, så kan dit barn have arvet det.

    Skal man have henvisning til en øjenlæge?

    Hvis du har mistanke om, at dit barn har problemer med synet, bør du kontakte en praktiserende læge eller en øjenlæge. Du behøver ikke have en henvisning for at gå til øjenlægen. Hvis det er et skolebarn, kan du også sende barnet forbi sundhedsplejersken til et synstjek.


    Teksten er redigeret af øjenlæge Lisbeth Sandfeld og sundhedsplejerske Dorte Fischer

     


     

    Bliv klogere på børns syn

    Se filmen børn med briller, hvor to forældre fortæller, hvordan de hver især opdagede deres barns synsproblemer. Derudover forklarer øjenlæge Lisbeth Sandfeld og sundhedsplejerske Dorte Fischer, hvorfor det kan være svært at opdage, hvis et barn har dårligt syn.

    Se også denne film og bliv klogere på børns synsudvikling, og hvordan det afgøres, om et barn skal have briller. Her forklarer øjenlægen og sundhedsplejersken om børns syn generelt, synsundersøgelsen og mulighederne for behandling.

    Se mere om børns sundhed

    Er du forælder til et barn, kan du finde masser af informationsfilm om alt fra behandling af lus til lindring af mellemørebetændelse her.

    • Børn med briller
      Når børn bruger briller
    • Barnets syn
      Børns synsudvikling og øjen­undersøgelsen
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Når børn bruger briller Børn med briller Barnets syn Børns synsudvikling og øjen­undersøgelsen
    Scroll to top