SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Sandt og falsk om tænder og tandpleje
    Læs transskription af filmen

    Fluor eller fluorid?

    Det er vigtigt at fastslå, at fluor og fluorid ikke er det samme. Selvom vi i daglig tale siger fluortandpasta, så burde vi i virkeligheden sige fluoridtandpasta. Der skal meget store mængder til, før fluorid bliver giftigt. Et lille barn skal spise tre tuber tandpasta, og en normalvægtig voksen skal spise over 15 tuber tandpasta, før det bliver livsfarligt. Man kan godt undvære fluorid, men så har man stor risiko for at få huller i tænderne.

    I dag er der mange af vores mad- og drikkevarer, der indeholder sukker. Bakterierne i vores mundhule lever af sukker. Når bakterierne får sukker, så danner de syre. Syren opløser emaljen og giver huller i tænderne. Det er meget svært helt at undgå sukker. Derfor er det bedst, hvis man bruger fluortandpasta.

    Skummemiddel i tandpasta

    Skummemiddel får tandpastaen til at skumme. Det giver en rar og rensende fornemmelse i munden. Men det giver ikke renere tænder.
    Skummemiddel i tandpasta giver ikke i sig selv blister. Men hvis man har tendens til mange og gentagne blister, kan man prøve en tandpasta med et mildt skummemiddel.

    Isninger i tænderne

    En tand er levende og har nerver indeni. Når nervefibrene bliver blottede, skal der ikke så meget til, før tanden kan mærke påvirkninger som kulde, varme, sødt eller tandbørstning.

    Isninger kan også komme, hvis man har en blottet tandhals. Hvis man har børstet for hårdt, og tandkødet har trukket sig tilbage.Eller hvis man har det der hedder parodontitis. Det man tidligere kaldte for paradontose.
    Hvis man oplever isninger, kan man skifte til en sensitiv fluortandpasta. Det kan nemlig sætte en prop i den blottede tandhals. Hvis man er meget generet af isninger, kan man få undersøgelse og behandling hos sin tandlæge.

    God smag i tandpasta giver ikke renere tænder

    God smag i tandpasta hjælper ikke på rengøring af munden og tænderne. Men det kan give en behagelig og vanedannende, frisk fornemmelse i munden. Det gør, at man har lyst til på daglig basis at rengøre tænder og mund.

    Når man drikker noget syrligt eller sødt, som f.eks. en sodavand, falder pH-værdien i spyttet og i den naturlige, ikke skadelige plak, vi alle har på tænderne. Når man børster tænder med fluortandpasta to gange om dagen, hjælper fluoriden i tandpastaen med at minimere pH-faldet, så emaljen på tænderne ikke opløses.
    Tandlæge Anne Mette Stougaard fortæller, hvad der er sandt og falsk om tænder og tandpleje. Filmen er sponsoreret af Colgate.
    • Rengøring af munden
      God rutine til en sund mund
    • dårlig ånde
      Dårlig ånde

    Sandt og falsk om tænder og tandpleje

    Det kan være svært at finde ud af, hvordan man rengør sine tænder for at opnå en god mundhygiejne. Derfor giver tandlægen her et overblik over, hvad der er sandt og falsk om rengøring af munden. 

    Er tandpasta med fluorid skadeligt? 

    Mange bruger ordet fluortandpasta i daglig tale. Men fluor og fluorid er ikke det samme. Hvor fluor er skadeligt, er fluorid vigtigt for tænderne for at kunne forebygge huller.

    Man kan tænke på fluorid som en slags vitamin til tænderne. Når man spiser sukker eller drikker sukkerholdige drikkevarer, danner bakterierne i munden syre, som nedbryder emaljen og giver huller i tænderne. Det er derfor en god ide at anvende en tandpasta med fluorid, da den danner et beskyttende lag, som forhindrer emaljen fra at blive nedbrudt og danne huller. 

    Giver skummemiddel blister og mundsår?

    Skummemiddel giver ikke i sig selv blister. Hvis man har tendens til mange og gentagne blister, kan det være en god ide at anvende en tandpasta med et mildt skummemiddel. 

     » Få mere information om hvorfor man får blister i filmen her.  

    Giver tandpasta med god smag renere tænder?  

    En tandpasta med god smag gør ikke i sig selv munden og tænderne renere. Men det kan føles behageligt at børste sine tænder med en tandpasta, som smager godt, og giver en frisk fornemmelse i munden. Det kan medvirke til, at man får lyst til at børste sine tænder dagligt.  

    Tyggegummi med god smag kan også virke forfriskende, men det er ikke rengørende og hjælper kun midlertidigt mod dårlig ånde.   

     » Du kan se mere om, hvordan man rengør munden i denne informationsfilm. 

     

    Dette afsnit er redigeret af tandlæge Anne Mette Stougaard.

    • Rengøring af munden
      God rutine til en sund mund
    • dårlig ånde
      Dårlig ånde
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Blister i munden blister i munden Rengøring af munden God rutine til en sund mund
    Scroll to top