- Læs transskription af filmen
-
Det er svært og hårdt at amme
Sundhedsstyrelsen anbefaler fuldamning. Det vil sige, at man udelukkende giver modermælk fire til seks måneder af barnets første leveår.
Som sundhedsplejerske oplever jeg rigtig mange mødre, som taler om, at de gerne ville have vidst, hvor svært og hårdt det egentlig er at starte amning op. De har set nogen sidde på café og 'hyggeamme' og tænkt: nå det er da let at amme. Men det er faktisk noget, man skal øve sig i. Det er ikke bare noget, man kan.
Amning kan være smertefuldt i starten
Det er rigtig hårdt, og det gør ondt, og det vil ofte gøre ondt i to til tre uger. Derefter skal det også gerne begynde at blive bedre. For nogen kommer amningen ikke til at fungere, og det bliver ved med at volde voldsom smerte. Så er der jo gudskelov andre alternativer.
Det er vigtigt, at man som mor kan tage den beslutning, og man skal huske, at man er en god mor, hvis man kan tage den beslutning. For moderskabet sidder ikke i brysterne.
Det er vigtigt, at barnet bliver lagt til rigtig tidligt. Så allerede på fødegangen bliver lille baby lagt op til brystet og prøver at få fat og sutte. For det er vigtigt at få gang i det sutteri rigtig tidligt.
På fødegangen kan man få hjælp af jordemoderen. Så tag imod den hjælp, man kan få der. Din sundhedsplejerske kommer jo også rimelig tidligt. Allerede på fjerdedagen kan du få besøg sundhedsplejersken. Hvis du tænker, jeg har faktisk problemer før, så er du altid velkommen til at ringe.
Mor og baby - hud til hud
Hud til hud mor og baby er også rigtig vigtigt. Mælken løber til, når mor mærker babys hud, og baby får lyst til at sutte, når baby mærker mors hud. Så brug rigtig meget det. Læg jer med hinanden, mor og baby med en dyne over, og hyg jer sammen.
Det påvirker også meget, hvis man har mange gæster. Fordi at sidde og amme, og det er svært og hårdt, det er svært, hvis huset er fyldt med gæster, der skal vartes op, eller man skal være til stede.
Så tag ro på, luk jer lidt inde som familie, og brug rigtig meget tid på at hygge om hinanden og med hinanden, og støt mor i ammeforløbet. Det gør en forskel.
Amningen starter med råmælk
I starten når du ammer, vil der kun være råmælk. Det vil sige, at der ikke vil være så meget mælk. Så dit barn vil gerne sutte rigtig hyppigt og rigtig meget. Det er også vigtigt, for mælken skal løbe til, og det gør mælken kun, hvis baby sutter rigtig meget. Så på den måde kan du næsten ikke amme for meget den første uge til 14 dage.
Det er en rigtig god idé at amme om natten også. Du vil også opleve, at din baby er sulten om natten. Det gode ved at amme om natten er, at der er ro på. Mor hviler sig, og baby er også i hvile. Og nogen kan det give, at baby får et bedre sut, og at mors mælk løber bedre til.
Våd ble og afføring
Som forælder kan man godt være bekymret for: får mit barn nok mad? Det kan være svært at se på en lille nyfødt. Men nogle af de tegn, du skal kigge efter, er: våde bleer og afføring.
Et andet tegn er selvfølgelig, når du får vejet din baby, at du kan se, at baby tager på. Men der vil man måske opleve det første stykke tid, at baby godt kan tabe sig lidt. Så man skal ikke blive bekymret, når barnet taber sig inden for den første uge eller 14 dage. Men derefter skal barnet også til at tage på.
Mange nybagte forældre oplever, at amning er svært og hårdt i starten. Sundhedsplejerske Dorte Fischer giver dig og din partner gode råd til at håndtere den første tid med amningen. Filmen er sponsoreret af Arla Baby&Me® Organic (fra 6 måneder).
Sponsoreret af