- Læs transskription af filmen
-
Hvordan behandles kræft?
Kræft er ikke én sygdom. Det er flere forskellige sygdomme. Og det er også sådan, at hver patient og hvert kræftforløb er helt forskelligt. Det er derfor rigtig vigtigt, at man skræddersyr behandlingen til den enkelte patient. Det er selvfølgelig afhængigt af sygdommens udbredning, sygdommens type, og hvordan patienten har det.
Vi er blevet rigtig gode til at skræddersy behandlingen, så vi får bedst mulig effekt og færrest mulige bivirkninger. Der er mange forskellige måder at behandle kræft på. Men man kan ligesom dele det op i tre hovedtyper: Det er operation og strålebehandling, som man bruger, når kræften ikke har spredt sig. Når kræften har spredt sig, vil man have brug for behandling, der virker i hele kroppen, og det er medicinsk kræftbehandling. Ofte vil det være en kombination af behandlinger, man benytter.
Operation som behandling af kræft
Operation er den form for behandling, der helbreder flest patienter for kræft. Operation benyttes, når kræften ikke har spredt sig. Ofte vælger man også at fjerne det omkringliggende væv, når man opererer, og man tager også lokale lymfeknuder ud for at sikre sig, at kræften ikke har spredt sig.
Selvom man gerne vil operere så mange som muligt, så kan der være tilfælde, hvor det ikke er den bedste løsning. Det kan være, hvis kræftsvulsten er vokset ind i omkringliggende væv som for eksempel store blodkar. Det kan også være, hvis patientens tilstand simpelthen er for dårlig på grund af konkurrerende sygdomme. Så kan det være farligt at operere og bedøve. I de tilfælde så er det bedre at vælge en anden form for behandling.
Strålebehandling
Strålebehandling er en rigtig god behandlingsform til kræftsvulster, der ikke har spredt sig. Strålebehandling kan også være en god løsning i områder, hvor det er svært at komme til med operation. For eksempel i hoved-halsområdet. Det er en lokal behandling med høj-energi-røntgenstråler. Strålerne giver skader på cellernes arvemateriale, det vi kalder DNA. Og når cellerne så derefter deler sig, så dør de.
Det er sådan, at strålebehandling ikke bare rammer de syge celler, altså kræftcellerne, men det rammer også de raske celler, der ligger tæt på. Derfor kan det give bivirkninger. Vi har haft helt enorme teknologiske fremskridt de sidste år, som har gjort, at vi kan give behandling meget mere præcist, end vi har kunne tidligere. Dermed har vi også kunne minimere bivirkningerne. De bivirkninger, der er til strålebehandling, det er som sagt fra det væv, der ligger tæt på. Så ved hoved-halskræft vil det være bivirkninger fra svælg og spiserør. Mens hvis man giver strålebehandling nede i bækkenet, så vil det være bivirkninger fra tarmene.
Bivirkninger forbundet med strålebehandling
Der vil både være bivirkninger, der kan komme tidligt, under selve strålebehandlingen eller i forløbet lige efter, men man kan også få bivirkninger sent, efter strålebehandlingen er slut. Det er det, vi kalder senfølger.
Strålebehandling kan man også bruge til patienter, hvor kræften har spredt sig. Så er formålet at lindre de gener, der er fra kræften. Det kan være, hvis man har fået metastaser i knoglerne, der giver smerter. Så kan man give strålebehandling for at lindre den smerte.
I filmen forklarer overlæge Gitte Persson fra onkologisk afdeling på Herlev Hospital om operation og strålebehandling, som er hyppigt brugt i behandlingen af kræft. Filmen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af